Politika i lažne diplome prepreka: BiH nije članica Evropskog udruženja za osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju

Hoće li nova godina državi donijeti i kvalitetnije, u Evropi, priznato obrazovanje?

08.12.2023. 12:21
  • Podijeli:
diploma_politicar-64ea00db9b144.webp Foto: Pixabay

Stručnjaci Evropskog udruženja za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju u posjeti su Bosni i Hercegovini.

Sve se dešava prvi put nakon što su odbili dati BiH pozitivnu ocjenu za punopravno članstvo. Raniji razlog, između ostalog, bilo je i miješanje politike u obrazovanje.

Hoće li nova godina državi donijeti i kvalitetnije, u Evropi, priznato obrazovanje?

Prodaja diploma, završavanje fakulteta za nekoliko dana, kupovina ispita… Sve su ovo evidentirane pojave u obrazovanju širom BIH. Dekani, rektori, profesori privatnih fakulteta hapšeni su u akcijama SIPA i Tužilaštva BiH.

Nakon velike akcije “Klaster” proces akreditacije nekoliko privatnih fakulteta bio je obustavljen.

– Nakon njihovih žalbi i pribavljanja dodatnih informacija od Tužilaštva BiH, postupci su nastavljeni, neki su još u toku, a neki su okončani. Pribavili smo informacije od naše prosvjetne inspekcije u pogledu kontrola koje su izvršene nakon tih dešavanja – kaže Biljana Vojvodić, direktorica Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Čelni ljudi Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju stigli su u Banjaluku, ali nisu se do detalja upoznali sa akcijama protiv suzbijanja trgovine diplomama. Predsjedavajući ENQA-e Douglas Blackstock smatra da je akademski integritet generalno problem u cijelom svijetu.

– Kao Asocijacija trudimo se da se borimo protiv varanja i lažnih diploma, te kvalifikacija na svjetskom nivou. Ovo je nešto sa čim se svaka zemlja bori i ne može se sama raditi na tom pitanju – navodi Blackstock za N1.

Među 47 zemalja članica od Islanda do Kazakstana i dalje nema Bosne i Hercegovine. Ona mora pratiti evropske standarde i smjernice, ukoliko želi biti punopravna članica ENQA-e. Najavljuje se i eksterno vrednovanje kvaliteta od nezavisnog međunarodnog tijela.

– Tu se prije svega potvrđuje da je sama agencija nezavisna, nezavisna u svom radu, nezavisna od uplitanja organa vlasti, nezavisna od uplitanja različih univerziteta – tvrdi Blackstock.

Harmonizacija propisa u oblasti visokog obrazovanja mogla bi biti osnovi preduslov za članstvo u ENQA-i do 2025. godine. Desetine ministarstava i tijela, ili preko 20 ustanova za priznavanje inostranih kvalifikacija, preobiman su aparat sa kojim EU ne želi komunicirati.

– Znate da je obrazovni sistem u BiH veoma složen, da imamo 12 obrazovnih nadležnih vlasti, da imamo agenciju koja koordiniše, u tom smislu je potrebno da se u najmanju ruku harmonizuje prostor BIH u oblasti visokog obrazovanja – poručuje Enes Hašić, direktor HEA.

– Umjesto pridruženog, punopravno članstvo u ENQA značilo bi automatsko priznavanje diploma stečenih u BiH u Evropi i šire – kaže ministarka civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.


– Što bi značilo da naši studenti, akademsko osoblje, diplomci, mogli da se slobodno kreću u evropskom obrazovnom prostoru bez obzira da li žele učiti, studirati istraživati, ili čak se zapošljavati – kaže ona.

Ocjenjivači iz Evrope pohvalili su napredak i agencije na nivou Republike Srpske, ali i i državne agencije HEA. Od pohvala neće mnogo koristi imati oni domaći studenti ili pak radnici čije diplome je osporila susjedna Hrvatska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()