Pokrenuta peticija kojom se od vlasti u KS traži da se zaustavi nelegalna gradnja na Igmanu i Bjelašnici

Ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi, građani strahuju da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka, ističu iz ove grupe građana

01.06.2023. 14:25
  • Podijeli:
bjelašnica_una2-63b1723b9176b.webp Foto: Una

Neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak – Protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu" je pokrenula peticiju kojom se traži od Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo da u što skorijem periodu donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području.

Ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi, građani strahuju da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka, ističu iz ove grupe građana.

"Pozivamo sve građane da nam se pridruže i da zajedničkim snagama zaustavimo nelegalnu gradnju na olimpijskim planinama. Ovom peticijom želimo da pozovemo nadležne da zaustave dalju nelegalnu gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu. Ne smijemo zaboraviti da prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo te da su za ove planine Federalnim prostornim planom predviđeni najviši oblici zaštite.

I pored toga, od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sjeći šume i krčenju šumskog zemljišta. Mimo svih pravila i uprkos mnogim uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode – na sceni je bezobzirno narušavanje svih procedura - ističu predstavnici neformalne grupe građana.

Ovom prilikom građani su podsjetili da problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući. Osim toga, kako dodaju, ovaj problem je nastao i zbog nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od Općine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene utjecaja na okoliš. Zabrinuti građani posebno ističu da gradnja na ovim olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još uvijek na snazi.

Kako podsjećaju, i federalni revizori su 2016. upozoravali na nepravilnosti u vezi s izgradnjom apartmana na Bjelašnici.

Pored toga i Ured za borbu protiv korupcije i upravljenje kvalitetom Kantona Sarajevo je uočio nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje te je podnio krivičnu prijavu kod Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog krčenja šume u četiri slučaja, te izdatih odobrenja za gradnju čak 13 objekata. Mi ne planiramo odustati - nastavljamo našu pravnu borbu i iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti da se nastavi nelegalna gradnju na olimpijskim planinama",  ističu iz neformalne grupe građana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()