Počeo "Kastrum 2023": Vitezovi osvojili Kastel

Festival, koji će trajati do nedjelje, 4. juna, obuhvata sajam zanata i rukotvorina, odnosno predstavljanje srednjovjekovne gastronomije, demonstraciju zanata i vještina, te gotovih proizvoda poput domaćeg sira i kraft piva

03.06.2023. 13:14
  • Podijeli:
festival kastrum una (6)-647b1e02c374e.webp Foto: UNA

U Banjaluci je otvoren Treći viteški festival "Kastrum 2023" s ciljem promocije srednjovjekovne evropske i srpske istorije, a okupiće oko 200 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

Festival, koji će trajati do nedjelje, 4. juna, obuhvata sajam zanata i rukotvorina, odnosno predstavljanje srednjovjekovne gastronomije, demonstraciju zanata i vještina, te gotovih proizvoda poput domaćeg sira i kraft piva, tehnika obrade predmeta od metala, drveta i kože, nošnji, damskih i viteških odora, nakita i suvenira.

Tradicionalni defile od Hrama Hrista Spasitelja do Tvrđave "Kastel" počeo je u 18.00 časova, nakon čega je predviđen koncert etno-grupe "Iva" na ljetnoj pozornici tvrđave, prenosi Srna.

U Kamenoj kući na Kastelu biće organizovane izložbe faksimila "Miroslavljevo jevanđelje", "Vukanovo jevanđelje", "Dablinsko četvorojevanđelje", "Povelja osnivanja Hilandara", "Povelja Kulina Bana", odore iz serije "Nemanjići-rađanje kraljevine-srednji stalež", te izložba eksponata Muzeja Republike Srpske koji se odnose na srednji vijek.

Festival je danas otvoren za posjetioce od 10.00 do 18.00 časova, a u nedjelju, 4. juna, od 10.00 do 15.30 časova.

Festival na Tvrđavi "Kastel" organizovao je viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija iz Banjaluke" uz podršku viteškog udruženja "Beli Orlovi" iz Beograda. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()