Majsku katastrofu ne zaboravljaju, plaše se svake kiše

Situacija u Banjaluci, za sada, je stabilna. Vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u opadanju

17.05.2023. 20:00
  • Podijeli:

Banjalučko naselje Česma je tokom katastrofalnih majskih poplava 2014. godine bilo potopljenjo. Do kuća se nije moglo doći autom. Mještanima je hrana dostavljana helikopterom. Situacija je danas dosta stabilnija. Međutim, mještani žive u strahu.

Majske katastrofe prisjeća se Mileni Novković. Kuća joj je bila poplavljena.. Šteta je bila ogromna. Strah i danas postoji.

''Dok veća kiša padne mi se plašimo. To je strah, ja sam već neke stvari podigla'', priča nam Milena Novković iz Česme.

Mladen Petrović i Mile Petrušić redovno obilaze nasip, koji kažu nije garancija odbrane od poplava, jer nije urađen kako treba.

''Mi smo strijepili u donjem dijelu Česme. Ogočeni smo što ovo nije poporavljeno imamo podnasip gdje iz kamena raste vrba, eto kako su oni to napravili'', kaže Mile Petrušić iz Česme.

''Pretprili smo svašta, jer sviježe je to još od 2014 šta će biti vidjećemo gledamo u nebo i molimo se Bogu'' – kaže nam Mladen Petrović koji živi u Česmi.

U banjalučkom naselju Vrbanja, kod Žutog mosta, došlo je do blagog izlijevanja rijeke Vrbanje iz svog korita. Sa prestankom kiše nivo vodostaja je u opadanju. Za sada, nije kritično.

Senaida živi u Vrbanji. Odmah pored rijeke. Plaši se scenaria iz 2014. godine, jer svaka nova jača kiša donosi probleme.

''Strah je veliki jer su nam blizu kuće i svi smo u opasnosti, asfalt je sav popucao jer je donji dio sav mekan'' – kaže Senaida Škorić koja živi u Vrabanji, čije je domaćinstvo već plavljeno u maju 2014. godine.

''Svi se mi plašimo kod god je pored rijeke. Mene je spasio ovaj zid, a da nije zida sve bi ovo bilo pod vodom'' – priča za UNA TV Selima Mahmutović koja živi uz samu rijeku Vrabanja.

Situacija u Banjaluci, za sada, je stabilna. Vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u opadanju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()