Petrović naglasio: Struja u Srpskoj ostaje najjeftinija

Petrović je ukazao na to da ERS mora da iznese i ulaganja u postrojenje za prečišćavanje uglja u Termoelektrani u Gacku

28.10.2023. 12:30
  • Podijeli:
ERS - Elektroprivreda RS foto Facebook-63a4837456c58.webp Foto: ERS/Facebook

Rudnik i Termoelektrana (RiTE) "Ugljevik", zajedno sa "Elektroprivredom Republike Srpske" (ERS), ispoštovaće plaćanje obaveze po osnovu arbitražne presude sa Slovencima i zato nije vrijeme za povećavanje rashoda u ERS-u, izjavio je Srni generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović, ističući da će, uprkos svim izazovima, struja u Srpskoj ostati najjeftinija.

"Iz pravnih radnji Ugljevika sa jedne strane i holdinga slovenačkih elektrana sa druge strane, koje su trajale devet godina, mi moramo isporučivati trećinu struje po određenoj cijeni iz Ugljevika Slovencima i platiti glavnicu od 67 miliona evra", naveo je Petrović.

On je istakao da su to problemi koji opterećuju ERS, navodeći da je arbitražni postupak protiv RiTE "Ugljevik" već završen i presuda donesena.

"Ako to ne ispoštujemo, moraćemo platiti mnogo veću cijenu koju nećemo moći platiti, čak ni Republika Srpska i zato moramo biti budni i koncentrisani na rješavanje dvije odluke koje je Arbitražno vijeće u Beogradu presudilo", rekao je Petrović.

On je istakao da će ERS poštovati te odluke. "Mi to moramo iznijeti i zato nije vrijeme za povećavanje rashoda ERS-a", napomenuo je Petrović.

Petrović je ukazao na to da ERS mora da iznese i ulaganja u postrojenje za prečišćavanje uglja u Termoelektrani u Gacku, kao i da nastavi sa investicijama poput hidroelektrana "Dabar", "Bistrica", "Mrsovo" i solarne elektrane sa Mađarima u Trebinju.

"Ta ulaganja u nove energetske objekte su potrebna da bismo imali nove kilovat-časove i održali trajno jeftinu cijenu električne energije", pojasnio je Petrović.

On je naglasio da ERS, ipak, dobro stoji kao kompanija, iako je pritisnut različitim problemima kojih je, kako kaže, bilo i ranije i biće ih u budućnosti, dodajući da će se ERS razvijati i da su pred ovim preduzećem svijetle decenije.

Slovenci su ranije tužili RiTE "Ugljevik" pred Arbitražnim vijećem u Beogradu za neisporučenu struju od 2011. godine do donošenja odluke tog suda.

U presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu riječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše SFRJ, kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()