Perić najavio žalbu: Političko pitanje o jeziku prebačeno kao vruć krompir sudovima

Prema riječima Zorana Perića, sud pokušava da razriješi politički motivisanu tužbu koja u principu nema nikakve štetne posljedice za djecu.

17.01.2024. 17:10
  • Podijeli:
presuda_iran_anadolija 1-6512be34bad7b.webp Foto: Anadolija

Advokat Zoran Perić najavio je u izjavi Srni žalbu na odluku Osnovnog suda u Bijeljini u vezi sa nazivom jezika za učenike bošnjačke nacionalnosti u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Janji, te ocijenio da je tužba u ovom slučaju neosnovana i politički motivisana.

On kaže da je to političko pitanje koje treba da bude rješavano na političkim organima, a ne da se prepušta sudovima da odlučuju o tome.

"Sada je prebačen vruć krompir sudovima jer ne može na političkom terenu ništa da se riješi i onda se pokušava preko pritiska koji se vrši na sudstvo da se donese drugačija odluka", rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, sud pokušava da razriješi politički motivisanu tužbu koja u principu nema nikakve štetne posljedice za djecu.

Perić napominje da ovakva odluka "ne pije vode" jer ne postoji osnov za tužbu i da je pogrešno postavljen tužbeni zahtjev.

Advokat Haris Kaniža koji je zastupao grupu roditelja iz Janje objavio je na svom "Fejsbuk" profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu, prema kojoj se u svim dokumentima učenicima mora upisivati "bosanski jezik" kao maternji.

Direktor Osnovne škole "Meša Selimović" u bijeljinskom naselju Janja Davor Radojević potvrdio je Srni da je nepravosnažnom sudskom odlukom naziv maternjeg jezika koji djeca izučavaju promijenjen u "bosanski", umjesto jazik bošnjačkog naroda, kako je sada praksa, te da u vezi s tim čeka instrukcije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Radojević je dodao da se nastava u školi u Janji odvijala bez problema sa đacima ili roditeljima.

Prema Ustavu Republike Srpske, službeni jezici Republike Srpske su jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()