Pacijenti u problemu: Zbog nestašice citostatika otežano pružanje kontinuirane terapije

Onkološki pacijenti ne bi trebalo da čekaju na lijek, jer svaki dan propuštene terapije uništava njihovo već narušeno zdravstveno stanje. Ali citostatika u Federaciji nema, kažu iz Udruženja Renesansa.

11.04.2024. 20:32
  • Podijeli:

Na klinici za onkologiju u Sarajevu, zbog nestašice citostatika, pacijentima je otežano pružanje kontinuirane terapije. S obzirom da ovo nije prvi takav slučaj, te da se dešavalo da nestašica pogađa i oboljele u Republici Srpskoj, naša Nevena Topić provjerila kakva je trenutno situacija kada je riječ o dostupnosti ovih lijekova.

Onkološki pacijenti ne bi trebalo da čekaju na lijek, jer svaki dan propuštene terapije uništava njihovo već narušeno zdravstveno stanje. Ali citostatika u Federaciji nema, kažu iz Udruženja Renesansa.

“Prvo psihički to je velika agonija, veliki stres i pojačava se, a sa druge strane ne samo da njegovo zdravlje dodatno ugrožava nego ugrožava i sam proces liječenja, a naravno na kraju i ishod liječenja odnosno direktno nedostatak citostatika ugrožava život svakog onkološkog pacijenta”, kazala je Enida Glušac, 
predsjednica Udruženja “Renesansa”.

Za nabavku ovih lijekova u Federaciji je zadužen je Zavod zdravstvenog osiguranja, a kao glavni razlog za kašnjenje u isporuci navode globalnu nestašicu lijekova.

“Nestašica pojedinih lijekova je problem na globalnom nivou, jer se i zemlje iz okruženja susreću s istim, i to zbog problema u distribuciji, odnosno kašnjenja u isporuci od strane proizvođača/dobavljača zbog aktuelnih dešavanja u svijetu, procedura uvoza i kontrola. Kontinuirano djelujemo i poduzimamo sve mjere koje u našoj nadležnosti sukladno Zakonu o javnim nabavkama kako bi osigurali dostupnost svih lijekova", saopšteno je iz Zavoda.

Početkom marta i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske bio je u istom problemu. Citostatika nije bilo jer su dobavljači imali problem sa transportom. Ali kako kažu iz Fonda već polovinom mjeseca ovaj izazov je riješen i lijekovi su nabavljeni. A onima koji su ih nabavili o svom trošku, Fond će to u potpunosti refundirati.

Problem trenutno imaju pacijenti oboljeli od melanoma, jer nema dovoljno inovativnih lijekova koji se koriste za liječenje ove bolesti.

“Ove terapije su jako skupe i dostupne su kod nas u Republici Srpskoj, nažalost za nedovoljan broj pacijenata, odnosno postoje liste čekanja. Želimo svi da se ove liste čekanja ukinu i da svaki pacijent na vrijeme dobije tu biološku terapiju”, priča Jasminka Sredojević, predsjednica Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske “Mi smo sa vama”.

Citostatici se koriste za zaustavljanje rasta i širenje malignih ćelija u tijelu, a Svjetska zdravstvena organizacija ih je proglasila esencijalnim za svaki zdravstveni sistem te njihova dostupnost ne bi trebalo da bude upitna. Ipak, čini se da kod nas jeste.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()