Ozbiljno narušena epidemiološka slika u Federaciji BiH

Trenutno je najkritičnije u Tuzli, gdje su mahom oboljela djeca. Jedan od glavnih razloga, ljekari navode nevakcinaciju. Od sutra su u sarajevskoj bolnici, ukinute posjete

11.01.2024. 19:34
  • Podijeli:

Desetine hospitaliziranih i oboljelih od morbila, veliki kašalj i korona virus ozbiljno su narušili epidemiološku sliku u Federaciji. 

Trenutno je najkritičnije u Tuzli, gdje su mahom oboljela djeca. Jedan od glavnih razloga, ljekari navode nevakcinaciju. Od sutra su u sarajevskoj bolnici, ukinute posjete.

Od početka godine na UKC Tuzla 700 intervecija i pregleda. Hospitalizirano desetine djece oboljelih od morbila i velikog kašlja.

"Najveći broj ovakve djece, jesu mlađe životne dobi, dojenčad do trećeg mjeseca života i to su djeca koja na početku oboljenja zahtijevaju boravak na odjeljenju intenzivne njege", kaže Lejla Osmančević,
načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Epidemiološka situacija u ovom kantonu se usložnjava, među najkritinčnije oboljelima je 16-godišnjak, priključen na aparate za mehaničku ventilaciju.

"Radi se o meningokoknom meningitisu i meningokoknoj sepsi. Priključen je na aparate za mehaničku ventilaciju i poduzimaju se sve mjere liječenja", ističe Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Tuzlanske ljekare posebno zabrinjavaju pacijenti oboljelih od morbila i velikog kašlja, koje se prenose kapljičnim putem. Nadležni i dalje pozivaju na redovnu imunizaciju.

"Ova vakcina MRP od koje mnogi bježe, morate biti svjesni da štiti od tri bolesti. Morbila, rubeola i zaušnjaka. Vakcina je izuzetno sigurna i prošla je sve stroge kontrole kako europske tako i bh agencije za lijekove", kaže Denis Žepić, infektolog u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Na području cijele Federacije u porastu je broj slučajeva sezonske gripe kao i kontinuirano prisustvo korona virusa. Zbog povećanja broja oboljelih od respiratornih infekcija gornjih dišnih puteva od sutra u Općoj bolnici ukidaju se posjete.

Aida Pitić, epidemiolog u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" kaže da se obustavljaju posjete.

Ta sada trend je u porastu Epidemijska aktivnost traje otprilike od šest do 12 sedmica, kada govorimo o epidemijskoj aktivnosti gripe", ističe Sanjin Musa, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Federacije BiH

Ljekari upozoravaju da gripa, osim što može da izazove respiratorne simptome i upalu pluća, može da dovede do pogoršanje dijabetesa pa i srčanog rada. Zato su neophodne preventivne mjere a jedna od njih je, podsjećaju, redovna vakcinacija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()