Ove godine niste otišli na more: Predlažemo vam 5 rijeka u BiH koje možete posjetiti do kraja ljeta

Ovo je nekoliko rijeka koje smo izdvojili, da li ima neka koju biste i vi dodali na spisak želja za odmor?

27.08.2023. 08:03
  • Podijeli:
rijeka-una-strabacki-buk-shutterstock.jpg

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja imaju šta ponuditi turistima. Naša zemlja obiluje lijepom prirodom, a rijeka i jezera ne nedostaje.

U slučaju da niste ljubitelj mora i morskih plaža predlažemo vam nekoliko bh. rijeka koje zaslužuju pažnju i posjet turista, piše Tuzlanski.ba.

Bregava Stolac

Bregava za Stolac je ono što je Neretva za Mostar, a Una za Bihać. Rijeka Bregava na svom 30 km dugom toku okitila se sa nekoliko predivnih vodopada. Kristalno čista rijeka privlači i dan danas veliki broj turista. Garancija za uživanje u domoru su njene čiste vode, idealna i ugodna temperatura.

Rijeka Sušica, Trebinje

Nalazi se na oko 15 km istočno od Trebinja. Sa svojom izuzetno čistom i ribom bogatom vodom boje smaragda predstavlja sjajnu lokaciju za ljubitelje ribolova i kupanja. Ova rijeka je idealno mjesto za osvježenje od ljetnih vrućina. Sušica je jedna od najprovidnijih rijeka u BiH te je idealna za fotografisanje u vodi.

Rijeka Trebižat  

Rijeka Trebižat je rijeka sa nekim od najljepših vodopada, a jedan od njih je i vodopad Kravica. Ovdje možete provesti nezaboravne dane i ljeto. Sve plaže su uređene i kupališta raspolažu sa restoranima i parking mjestima. Ljepota i raskoš Trebižat rijeke posjetitelje jednostavno mami da opet dođu i dive se netaknutoj prirodi.

Rijeka Lištica

Rijeka Lištica protiče kroz Široki Brijeg i to je jedina rijeka u gradu. Ulijeva se u Neretvu. Za vrijeme Jugoslavije, Širok Brijeg se zvao Lištica i to baš po ovoj rijeci.

Rijeka Pliva

Pliva je duga 33 km. Ušće joj je u Jajcu gdje gradi 22 m visok vodopad. To je jedini vodopad koji se nalazi u centru grada, što ga čini specifičnim. Plivski vodopad spada u 12 najljepših vodopada svijeta.

Rijeka Una

Rijeku Unu nazivaju još i kraljicom rijeka. Una je tipična planinska rijeka, modrozelene boje. Ona je jednim dijelom i prirodna granica između Republike Hrvatske i BiH. Una je u gornjem toku nemirna i hirovita, dok je u srednjem dijelu mirnija. Voda je čista i pogodna za odmor turista. 

Ovo je nekoliko rijeka koje smo izdvojili, da li ima neka koju biste i vi dodali na spisak želja za odmor?

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()