Opasnosti na internetu: Policijsko predavanje u školi "Ivo Andrić" u Banjaluci

Osnovci svakodnevno provode vrijeme surfajući na internetu. Kažu, svjesni su šta smiju prezentovati u javnost a šta ne

08.02.2024. 21:44
  • Podijeli:

Sa ciljem upoznavanja učenika sa opasnostima i oblicima ugrožavanja u digitalnom svijetu, policijski službenici Policijske uprave Banjaluka održali su predavanja u osnovnoj školi Ivo Andrić. 

Učenicima je prezentovano na koji način pravilno da koriste digitalne tehnologije i na koji način se tokom korištenja izlažu rizicima, a posebno digitalnom nasilju. Predavanje je održano povodom obilježavanja Međunarodnog dana sigurnijeg interneta.

Prednosti korištenja interneta su mnoge. Ali nepravilno korištenje sa sobom nosi brojne potencijalne opasnosti. Otkrivanjem ličnih podataka i dijeljenjem fotografija postajete meta sajber nasilja.

"Apelujemo na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom, da vode računa o tome kako pristupaju najviše društvenim mrežaa, kakve fotografije i sadržaje objavljuju na društvenim mrežama, ukoliko ih naravno imaju", kazao je Srđan Šodolović, šef Odsjeka za visokotehnološki kriminalitet PU Banjaluka.

Osnovci svakodnevno provode vrijeme surfajući na internetu. Kažu, svjesni su šta smiju prezentovati u javnost a šta ne.

"Mislim da bi se trebala obratiti pažnja da se djeca ne dopisuju sa svima na društvenim mrežama, da ne daju svoje podatke, da ne šalju svoje slike i ne dijele neke svoje informacije iz života", smatra Irina Ćurković, učenica 9. razreda osnovne škole "Ivo Andrić".

"Ja takođe koristim društvene mreže redovno, svaki dan i vidim da ima dosta ljudi koji objavljuju svoje slike što stvarno mislim da nije potrebno i da je jako opasno po njih što daju svoje podatke, adrese i lokacije", mišljenje je učenice 8. razreda osnovne škole "Ivo Andrić"Sare Bajić.


Neophodno je edukovati i roditelje i nastavnike sa potencijalnim opasnostima koje se javljaju neadekvatnim korištenjem internet usluga. U banjalučkoj osnovnoj školi Ivo Andrić u mjesecu februaru na predavanja o temama ovog tipa posebno obraćaju pažnju.

"Živimo u vremenu u kojem je digitalno doba gdje je brzina promjena velika. Važno je da što više radimo na senzibilisanju i prevenciji korištenja sigurnog i bezbjednog interneta", rekla je Đurđica Jeličić, psiholog u osnovnoj školi "Ivo Andrić".

Pripadnici MUP-a u narednom periodu održaće edukativne radionice i u drugim školama širom Srpske kako bi upoznali osnovce, a i srednjoškolce sa svim izazovima koje nose nove tehnologije.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()