O žrtvama srpske nacionalnosti: Odbornici u Srebrenici pisali UN-u

Srpski odbornici u Skupštini opštine Srebrenica

15.04.2024. 17:00
  • Podijeli:
srebrenica_armin durgut pixsell-1669529901332.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Srpski odbornici u Skupštini opštine Srebrenica jednoglasno su usvojili pismo u kojem su navedeni podaci o srpskim žrtvama u ratovima u 20. vijeku, među kojima je i 3.500 srpskih žrtava iz Srebrenice u građanski ratu u BiH, koje će uputiti Generalnoj skupštini UN i vladama Republike Srpske i Srbije.

U pismu se navodi da je u ratovima u 20. vijeku stradalo 2.600.000 Srba, a da je među njima i njih 30.000 u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i da je srpski narod često satanizovan od onih koji su ga uništavali što se ponavlja novim njemačkim prijedlogom rezolucije o Srebrenici čije je razmatranje najavljeno u Generalnoj skupštini UN.

Navodi se da je u 20. vijeku ubijeno 60 odsto srpske muške populacije, da je u Drugom svjetskom ratu, prema zvaničnim podacima, na području Srebrenice stradalo 2.300 srpskih civila, među kojima 100 djece.

"I pored velikih žrtava i danas imamo zastrašujući prikaz uloge srpskog naroda. Satanizacija i osuda postali su svakodnevni posao nekih vlada, država i međunarodnih organizacija. Žrtve drugih naroda, koje ne negiramo, podižu se na pijedestal, a srpske žrtve se omalovažavaju i nipodaštavaju, što je neprihvatljivo i dovodi do nepodnošljive atmosfere u BiH“, kaže se u pismu, prenosi Srna.

Ukoliko se želi graditi BiH kao normalna država, srpski odbornici iz Srebrenice su ukazali da treba imati ravnopravan odnos prema i srpskim i hrvatskim i srpskim žrtvama, ali da nema sagovornika o toj temi iz drugih naroda.

U pismu se osuđuje selektivni pristup zločinima na području bivše Jugoslavije i pozivaju svi koji dolaze na komemoraciju bošnjačkim žrtvama 11. jula u Potočarima da pokažu dostojanstvo i poštovanje i to učine 12. jula parastosu srpskim žrtvama.

"Mi koji ovdje živimo znamo šta se zbivalo u građanskom ratu u Srebrenici i BiH i trpimo nepravdu koja nam se nameće što dovodi do stalnog smanjenja broja stanovnika. Najmanje što očekujemo su jednostrane rezolucije UN u vezi sa Srebrenicom i apsurdnom činjenicom da to čini Njemačka koja je ovdje počinila pokolje u Drugom svjetskom ratu", navodi se u pismu.

Istaknuto je da se na ovakav način ne može oprati savjest i izbrisati istorija, ali mogu pogoršati međunacionalni odnosi, što je nepotrebno i neshvatljivo i što organi UN ne bi trebalo da čine.

Srebrenički odbornici su izrazili bojazan da će ovakva nakaradna odluka biti uvod u različita tumačenja i da će njena tendencioznost proizvoditi nove nesporazume.

Oni su napomenulo da su UN osnovane da bi štitile interese svih naroda i država, što se u ovom slučaju krši, gaze se principi i kako se može očekivati da se takve odluke prihvate.

Zamjenik načelnika opštine Momčilo Cvjetinović rekao je Srni da je pismom demantuju tvrdnje o stradanjima i pokazuje kolike su i srpske žrtve, kao i da je ukazano na nedosljednosti i jednostranosti kada su u pitanju organi UN.

Činjenica je, kaže, da se u UN ne uvažavaju srpske žrtve, te da su u pismu naveli podatke o srpskim žrtvama da bi pokazali da u Srebrenici nije stradala samo jedna strana, kako se prikazuje, već je masovno stradanje pretrpio i srpski narod.

"Osudili smo sve zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, a potencirali smo apsurdnu činjenicu da je predlagač rezolucije NJemačka od koje su ostala groblja u svim srpskim selima ovog kraja od pokolja koje su počinili Nijemci i njihove sluge", istakao je Cvjetinović koji je i predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Srebrenici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()