Novo poskupljenje goriva u Hrvatskoj: Kada će cijene skočiti u Bosni i Hercegovini?

Super 98 je od 19. marta na pojedinim pumpama 2,91KM, a Super 95 2,71 KM

25.03.2024. 22:09
  • Podijeli:
rezerva gorivo shutterstock-64bcf59f0b0d4.webp Foto: Shutterstock

Vlada Hrvatske je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijeta nova uredba o utvrđivanju maloprodajnih naftnih derivata.

U Hrvatskoj će u od utorka, 26. marta, benzin poskupjeti tri centa (šest feninga), dok će cijene dizela i plavog dizela ostati iste, javlja Danas.hr.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedećih 14 dana, objavila je Vlada RH.

Nove cijene goriva bi prema tome trebale iznositi:

- 1,52 EUR/l (2,98 KM/l) za benzinsko gorivo
- 1,45 EUR/L (2,84 KM/l) za  dizelsko gorivo
- 0,91 EUR/l (1,78 KM/l) za plavi dizel

Treba naglasiti da je to trenutna cijena i da se još trguje na mediteranskom tržištu.

Podsjetimo, od 19. marta, cijene derivata na pojedinim pumpama u Bosni i Hercegovini, Super 95 i Super 98, povećane su za pet feninga.

"Novo poskupljenje goriva u BiH je rezultat rasta barela nafte na 87 USD. U slučaju rasta barela preko 90 USD, idemo sa cijenama derivata ka 3 KM. Razlozi za rast cijena su smanjenje proizvodnih kvota i želja proizvođaca nafte da cijene nafte povećaju iznad 90 USD", rekao je tada Almir Bečarević za Radiosarajevo.ba.

Super 98 je od 19. marta na pojedinim pumpama 2,91KM, a Super 95 2,71 KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()