Novinarima zalijepljena usta i polomljene olovke

Novinari su simbolično ispred parlamenta usta prelijepili trakom, ukazujući da je usvajanje Nacrta zakona usmjereno na ućutkivanje cijelog društva

14.03.2023. 10:24
  • Podijeli:
novinari ispred NS RS UNA-64103ca0b0806.webp Foto: UNA

Više desetina novinara okupilo se danas ispred Narodne skupštine Republike Srpske kako bi još jednom zatražili da se iz parlamentarne procedure povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta.

Novinari su simbolično ispred parlamenta usta prelijepili trakom, ukazujući da je usvajanje ovakvog zakona usmjereno na ućutkivanje cijelog društva. Takođe, polomili su i olovke, ukazujući do čega će dovesti usvajanje ovakvog zakona.

"Ovo nije samo represija na medije, može se desiti da na rođendanu kažete nešto zbog čega ćete da platite kaznu po cijeni vaše kuće", rekao je predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

On kaže da će, ukoliko se usvoji Nacrt zakona, mediji objaviti imena svih poslanika koji za njega budu glasali.

Vladimir Šušak, novinar BHRT-a, naglasio je da svako društvo gleda da ide ka naprijed.

"Samo mi idemo unazad", istakao je Šušak.

Izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva Republike Srpske medijska zajednica ocijenila je kao neprihvatljive smatrajući da će zakon, zajedno sa setom drugih propisa, negativno uticati na slobodu govora medija u RS.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kolokvijalno nazvan "zakonom o kriminalizaciji klevete", tretira klevetu i uvredu kao krivična djela i najavljuje visoke novčane kazne za prekršioce, prema dosad objavljenim informacijama. Osim novinarskih udruženja, reagovale su i neke međunarodne organizacije.

Iz Vlade Republike Srpske tvrde da namjeravane izmjene Krivičnog zakonika RS ne mogu ugroziti slobodu govora niti dovesti  pod udar njegovih odredbi novinare ako kvalitetno rade njihov posao.

Prema službenoj najavi, ovaj zakon je osma tačka predloženog obimnog dnevnog reda za današnju sjednicu Narodne skupštine RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()