Novi soj korone registrovan u Srbiji: U RS nema prijavljenih slučajeva

Simptomi novog soja slični su kao i ranije, temperatura, malaksalost, respiratorne tegobe

17.09.2023. 20:22
  • Podijeli:

Nova podvrsta omikron soja kovida-19 “Eris“ registrovana je prošle nedjelje u Srbiji. Ljekari navode da kod mlađih daje blagu kliničku sliku dok u rizik mogu doći hronični bolesnici, gojazni i starije osobe. Ima li zabilježenih slučajeva novog soja i u BIH i da li smo spremni na nove izazove?

Simptomi novog soja slični su kao i ranije. Temperatura, malaksalost, respiratorne tegobe. U Republici srpskoj sa ovim simptomima, za sada, nema mnogo prijavljenih slučajeva.

„Nama brojevi neznatno rastu u posljednjoj i pretposljednjoj sedmici kada govorimo o hospitalizacijama i broju novooboljelih. Još uvijek mi možemo reći da nemamo neka značajna pogoršanja vezano za epidemiološku situaciju“, objašnjava Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Domovi zdravlja u Federaciji posljednjih sedmica su pod pritiskom zbog raznih virusa. Ohrabruje, bar za sada, što je broj zaraženih koronavirusom na minimumu.

“Korona je tu pored nas ona nije nikako ni otišla. Mi nemamo veći broj zaražnih, u posljednjih sedam dana imali smo tri slučaja. Ipak to nije kao u, kako vidim susjedstvu gdje imaju povećan broj zaraženih. Nisu teške kliničke slike ali su hronični pacijenti sa raznim komorbitetima", kaže Ademir Spahić,  
koordinator Domova zdravlja kantona Sarajevo.

Ipak to ne bi trebao biti razlog za opuštanje. Početkom oktobra može se očekivati veći broj oboljelih što od sezonske gripe pa i od koronavirusa. U zdravstvenim ustanovama svjesni su mogućih izazova.

“Imamo iskustva sa različitim fazama pandemije, sa različitim karakteristikama virusa, zdravstveni sistem se u pojedinim situacijama vrlo vješto prilagođavao I brzo prilagođavao različitim epidemiološkim situacijama, tako da što se toga tiče mislim da jesmo spremni zahvaljujući iskustvu prethodnom”, rekla je Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

“Mi se moramo ozbiljno pripremiti za eventualno nadolazeći soj. Već sada moramo formirati timove, koji će voditi računa o tome da li imamo adekvatnu vakcinu, da li je ona uopšte potrebna. Ako je potrebna da se napravi adekvatna vakcinalna kampanja", kazao je Ednan Drljević, infektolog opšte bolnice Abdulah Nakaš.

Pitali smo građane da li su upoznati sa novim sojem i da li su zabrinuti?

"Pa ne toliko".

"MA nisam pravo da vam kažem. Mislim da se jako brzo širi, ali da je oslabio".

„Nemam straha, pošto sve je to manipulacija.“

„Čula sam, ali nemam strah“.

„Nemam straha. Čuo sam nešto, ali to je sve nešto namješteno, virusi se ubacuju“.

„Nisam čuo, a i nemam strah“.

Za strahom ni nema potrebe, poručuju iz Insituta za javno zdravstvo Srpske ali apeluju na sugrađane da u predstojećem zimskom periodu ponašanje prilagode individualnom riziku.

Građani starije životne dobi, osobe sa hroničnim oboljenjima i oni sa slabijim imunitetom trebalo bi da obrate više pažnje o boravku na mjestima u kojima postoji rizik za zaražavanje, kao i da primjenjuju preventivne mjere.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()