Nizak obuhvat vakcinacije došao na naplatu

"Očekujemo još oboljelih" , upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo RS

08.02.2024. 21:18
  • Podijeli:

Troje djece uzrasta do dvije godine starosti oboljelo je od malih boginja ili morbila. Djeca su izolovana ali nisu hospotalizovana. 

Ova su ujedno i prva tri slučaja zabilježana tokom ove godine na području Republike Srpske. Očekviani scenario koji se mogao spriječiti, ukazuju nadležni.

‘’Djeca su nevakcinisana, znači, nisu primila prvu dozu vakcine MRP sa navršenih 12 mjeseci kako je kalendarom predviđeno. Dvoje djece od toga je zaraženo, pretpostavljamo, zato što se izvor zaraze za njih dvoje mogao povezati, a to je boravak u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji Tuzle. Očekujemo da će biti još oboljenlih kako u Bijeljini tako i u drugim gradovima,’’ ističe Nina Rodić Vukmir načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prva doza vakcine protiv morbila prima se sa navršenih 12 mjeseci života a druga pred polazak u školu, sa šest godina. Nizak obuhvat vakcinacije, došao je na naplatu.

‘’Zato što nam je obuhvat daleko ispod 95, pa eto i 90 odsto već dugi niz godina. Pošto je pojava virusa u okruženju ali evo i u okviru Bosne i Hercegovine takođ, registrovana, bilo je samo pitanje dana kada će virus zahvatiti nekoga od naših stanovnika. Jasno je da su djeca nakon sedmog mjeseca života apsolutno nezaštićena,’’ pojasnila je Rodić Vukmir.

Dom zdravlja Bijeljina poduzeo je sve neophodne mjere nakon utvrđivanja prvog slučaja ove bolesti. Oboljela djeca pohađaju različite predškolske ustanove, a u kojima su preduzete sve naložene mjere od provjere vakcinalnih kartona do pozivanja roditelja da vakcinišu svoju djecu, koji to do sada nisu učinili.

Prvi simptomi su nespecifični. Upravo je to i najopasnije. Važno je znati da su lica zarazna i prije pojave simptoma, ističu epidemiolozi. A prvi simptomi su:

‘’Specifičan osip po tijelu koji počinje od lica, vrata i spušta se preko cijelog tijela. Osip je mrljast, a pojavljuje se i temperatura dok se u 30 odsto slučajeva javljaju i komplikacije. Kompliakcije su od strane respiratornog trakta. To su teške pneumonije, upale srednjeg uha, razni simptomi i drugih organa ali ono što je najopasnije, i bilježi se u velikom broju slučajeva, preko 30 odsto jesu komplikacije centralnog nervnog sistema,’’ navodi Vukmirova.

Koliko su morbilli opasni govori podatak da jedna osoba koja nosi virus može da zarazi 20 drugih lica. Ovo je bolest koja je prije uvođenja vakcine, bila vodeći uzrok smrti kod djece. Zato, vakcinišite svoju djecu apeluju stručnjaci.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()