Nije neočekivano: Prvi slučajevi morbila u Republici Srpskoj

Najopasnije komplikacije ove bolesti odnose se na komplikacije kod centralnog nervnog sistema.

08.02.2024. 11:21
  • Podijeli:
Nina Rodić Vukmir-65c4ab1f8c597.webp Foto: UNA

Epidemija morbila prijavljena je na teritoriji grada Bijeljine i preduzete su sve mjere nadležnih. U pitanju su slučajevi koji ne zahtjevaju hospitalizaciju. 

"Radi se o tri slučaja djece od dvije godine starosti koja su boravila u privatnoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji grada Tuzle. Riječ je o djeci koja nisu vakcinisana, nažalost, ovo se moglo spriječiti," kazala je novinarima u Banjaluci Nina Rodić Vukmir načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Virus neće nestatati ali ukoliko je postignut kolektivni imunitet virus se neće širiti, napominju iz Instituta. 

"Nažalost, ovaj scenario smo očekivali. Matematički bilo je za očekivati jer nam je obuhvat vakcinacije daleko ispod 95 odsto. Bilo je pitanje dana kada ce virus zahvatiti nekoga od nasih građana. 

Najopasnije komplikacije ove bolesti odnose se na komplikacije kod centralnog nervnog sistema.
Ukoliko se dijete ne vakciniše, roditelji prema Zakonu, mogu platiti kaznu u iznosu od 100 do 1.000 KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()