Ni političke, ni moralne odgovornosti nadležnih u Tuzlanskom kantonu: Još jedno ubistvo

Juče je ubijena još jedna žena. I opet, Tuzlanski kanton. Naselje Lipnica. U porodičnoj kući pronađena je mrtva Selma Baluković, ali i njen muž, mađarski državljanin, koji je također povrijeđen

22.02.2024. 22:35
  • Podijeli:

Prije sedam dana nije bilo političke a ni moralne odgovornosti nadležnih u tuzlanskom kantonu. 

Čin pojedinca bilo je ubistvo Amre Kahrimanović. Sedam dana kasnije novo ubistvo, opet pojedinca koji prema riječima kantonalnog ministra tek narušava sigurnosnu situaciju i poručuje: slučajevi se tako brzo dešavaju da sistem ne stiže da reaguje.

 Juče je ubijena još jedna žena. I opet, Tuzlanski kanton. Naselje Lipnica. U porodičnoj kući pronađena je mrtva Selma Baluković, ali i njen muž, mađarski državljanin, koji je također povrijeđen.

"Sa povredama, ubodnim povredama u predjelu grudnog koša. On je nakon toga prevezen u UKC, podvrgnut operativnom zahvatu, prema informacijama koje ja raspolažem on se nalazi na intenzivnoj njezi. Takođe istražitelji sektora krim policije uzimaju određene izjave, saslušavaju određene osobe koja bi mogla imati određena saznanja o onome šta je prethodilo", admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

14 dana prije u Tuzli je ubijena je Amra Kahrimanović. Ubio je policajac iz službenog pištolja i to na javnom mjestu, u tržnom centru. Sistemskog riješenja nema, na hitnoj sjednici koja je održana nakon ubistva ustanovljeno je da nema moralne, ni političke odgovornosti.

Građani poručuju, s pravom smo zabrinuti i ne osjećamo se sigurno u tuzlanskom kantonu.

"Ta praksa da ne odgovaramo po hijerarhiji rukovođenja za ono za šta smo zaduženi, za šta primamo lični dohodak neće nas odvesti na bolje. Ja mislim da i dalje nama slijede vrlo ružne situacije u Tuzli", ističe Mira Vilušić, aktivistica NO "Horizonti Tuzla".

 Koje traju još od avgusta kada je, opet u Tuzli, ubijena Nizama Hećimović, a njeno ubistvo je prenošeno uživo na instagramu. Njena porodica je traži da Federalna uprava policije preuzme istragu jer od MUP-a tuzlanskog kantona nisu dobili nikakve odgovore.

"Mi smo juče zaprimili to pismo, mi ćemo to pismo dostaviti tužilaštvu koje rukovodi slučajem i stavićemo se na raspolaganje nadležnom tužilaštvu i oni će odlučiti za dalje korake", kaže Vahidin Munjić, direktor Federalne uprave policije.

 I policijske službe su svjesne da je narušena sigurnosna situacija u Tuzli, a niko ništa ne preduzima.

"Mislim da policija mora izvržiti duboku analizu. Mislim da nam se nije ovo u skorije vrijeme desilo da imamo skoro svakih 5-10 dana krivična djela ubistva. Mi kao policijski organ se stavljamo na raspolaganje", ododaje Munjić.

Struka smatra da se sve promijenilo i da sve češće svjedočimo raznim oblicima nasilja.

"Djeca su nama agresivna, imamo vršnjačko nasilje, imamo porodično nasilje, imamo nasilje na ulicama", ističe Mira Vilušić, aktivistica NO "Horizonti Tuzla".

 A od nadležnih i dalje nema konkretnog odgovora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()