Neobični simptomi novog soja korona virusa

Moguć osip na koži, crveni i bolni prsti na rukama i nogama, proljev, promukao glas i svrbež ili crvene oči

30.09.2023. 09:04
  • Podijeli:
Virus_grip_korona_maska_Foto Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Soj Pirola prvi je put identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu krajem augusta i od tada je otkriven u 15 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Portugal, Španiju i SAD.

Pirola varijanta koronavirusa koja je trenutno u porastu širom Ujedinjenog Kraljevstva ima neke neobične simptome koje uočavaju oni pozitivni na virus, piše Mirror. Prema posljednjem izvještaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), diljem Evrope zabilježen je porast broja novozaraženih koronavirusom pa je stoga potrebno biti na oprezu, a jednako je važno i prepoznati simptome covida na vrijeme.

Najnoviji podaci iz ZOE Health Study kažu da su sljedeći simptomi covida najčešći: curenje nosa ili začepljen nos, glavobolja, umor, grlobolja, kihanje. Moguće je doživjeti i neke ne tako uobičajene simptome. Neki manje poznati znakovi upozorenja da možda imate covid mogu uključivati:

– Kožni osip

– Promjene u ustima ili jeziku (poznate kao covid jezik) – kao što su otekline u ustima i čirevi na jeziku ili unutarnjoj površini usta i usana

– Crveni i bolni prsti na rukama ili nogama

– Proljev

– Promukli glas

– Svrbež ili crvene oči

Medicinska savjetnica Susan Hopkins kaže: “Iako su ovo još uvijek vrlo rani podaci i potrebno je više istraživanja prije nego što budemo sigurni, ohrabrujuće je vidjeti početnu indikaciju da BA.2.86 pokazuje slične razine izlaska antitijela u usporedbi s drugim varijantama koje kruže u Velikoj Britaniji. Dostupni podaci previše su ograničeni da bi se donosili zaključci o težini bolesti koju uzrokuje, ali zasad nema dokaza koji bi upućivali na to da će je ova varijanta opasnija od drugih varijanti omicrona.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()