Naša banka a.d. Banja Luka u misiji podrške održivom razvoju po ESG konceptu

Sa punim razumijevanjem izazova sa kojima se suočavaju naša privreda i stanovništvo, Naša Banka je pokrenula inovativan proces podrške fizičkim i pravnim licima u prelasku na energetski efikasnija i dugoročno održiva rješenja

Autor: PR tekst
24.10.2023. 14:18
  • Podijeli:
našabanka_naša banka 2-6537b79712b5c.webp Foto: Naša banka

Naša banka a.d. Banja Luka u misiji podrške održivom razvoju po ESG konceptu

Naša Banka a. d. Banja Luka je kao društveno odgovorna institucija, posvećena održivom razvoju cjelokupne zajednice u kojoj posluje, svjesna da se naša domaćinstva i naša privreda suočavaju sa sve većim izazovima u nabavci konvencionalnih energenata. Rast cijena nafte, gasa, ogrjevnog drveta i uglja u posljednje vrijeme ugrožavaju budžete mnogih porodica i preduzeća, a s obzirom na aktuelne svjetske probleme, kriza bi u narednim godinama mogla postati još složenija.

Sa punim razumijevanjem izazova sa kojima se suočavaju naša privreda i stanovništvo, Naša Banka je pokrenula inovativan proces podrške fizičkim i pravnim licima u prelasku na energetski efikasnija i dugoročno održiva rješenja. Javnom ponudom na Banjalučkoj berzi prve emisije ESG obveznica poznatih i kao zelene obveznice, Naša Banka postaje prva finansijska institucija na Balkanu koja će na lokalnoj berzi prikupiljati novčana sredstava i potom ih plasirati odobravanjem kredita za proizvode povezane sa održivim razvojem i smanjenjem emisija CO2. Sa početkom upisa i uplate 24. oktobra 2023, emitovaće se 70.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM.

Na ovaj način, Naša banka je, praktično, započela kreiranje uslova u kojima će proizvodi kao što su toplotne pumpe, solarni paneli ili električni automobili uskoro biti dostupniji i mnogo pristupačniji fizičkim i pravnim licima u njihovim nastojanjima da postignu racionalan, stabilno održiv, isplativ i ekološki prihvatljiv način korišćenja energije.

Budući da je koncept usmjeren na ekološki, društveni i upravljački uticaj preduzeća, Naša Banka ističe da njihovo usvajanje i primjena donosi brojne benefite cijeloj društvenoj zajednici.

„Prelazak na alternativne izvore energije i usvajanje savremenih i efikasnih načina njene uštede je jedino dugoročno održivo, ekološki prihvatljivo i višestruko isplativo rješenje. Kao društveno odgovorna finansijska institucija sa jasnom vizijom, Naša Banka je u tom pravcu pokrenula proces podrške fizičkim i pravnim licima u prelasku na energetski efikasnija i dugoročno održiva rješenja. Preduzeća koja usvoje ESG koncept biće konkurentnija na domaćem i stranom tržištu. ESG je nezaustavljiv proces koji već ulazi u evrospko zakonodavstvo i vodi ka smanjenju troškova, jačanju konkurentske prednosti i boljem upravljanju rizicima. Zalaganje za uspostavljanje ESG koncepta je zalaganje za našu bolju i sigurniju budućnost“, izjavio je Dejan Vuklišević, predsjednik Uprave Naše Banke.

Naša Banka a.d. Banja Luka (www.nasa-banka.com), kao članica jedne od vodećih poslovnih grupacija iz Srbije (Galens Invest) svojim društveno odgovornim poslovanjem ostvaruje rast na održivoj osnovi, podržavajući profesionalni razvoj svojih zaposlenih, lokalnu sredinu i zajednicu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()