Najveći broj iz Sirije, Avganistana i Maroka: Od početka godine u BiH identifikovno 6.644 ilegalnih migranata

U istom periodu 169 migranata vraćeno je u zemlje porijekla ili zemlje iz kojih su nezakonito ušli u BiH.

27.04.2024. 11:08
  • Podijeli:
migranti-bihac-anadolija.jpg

Služba za poslove sa strancima u prva tri mjeseca ove godine registrovala je i identifikovala 6.644 ilegalna migranta, a trenutno u privremenim prihvatnim centrima u BiH boravi 1.675 migranata i tražitelja azila.

Najveći broj migranata dolazi iz Sirije 2.916, potom Avganistana 1.023, Maroka 686, Turske 512 i Egipta 235, rečeno je Srni u Službi za poslove sa strancima.

U istom periodu 169 migranata vraćeno je u zemlje porijekla ili zemlje iz kojih su nezakonito ušli u BiH.

Prema podacima Granične policije BiH, od početka godine više od 3.000 osoba zatečeno je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice, od kojih je najviše državljana Sirije, Turske i Avganistana.

U Graničnoj policiji BiH Srni je rečeno da su tokom prethodne i u prva tri mjeseca ove godine nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 izvještaja protiv 177 osoba zbog sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

Oni su podsjetili i na nedavnu akciju "Piramida" čiji je cilj bio sprečavanje organizovanog krijumčarenja migranata u kojoj je uhapšeno 14 osoba i obavljeni su pretresi na 16 lokacija na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Uhapšeni su osumnjičeni da su kao dio međunarodne organizovane grupe u posljednjih šest mjeseci preko teritorije BiH pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnika, a pritom su ostvarili novčanu korist veću od šest miliona KM, naveli su iz Granične policije BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()