Najmlađi u susret Vaskrsu: Banjaluka u duhu običaja i tradicije

Uglavnom djeca vole da daju svoj umjetnički dojam, zapravo svoju kreativnost da izraze na jajetu

04.05.2024. 21:35
  • Podijeli:

Sunčano vrijeme izmamilo je građane na ulice. Porta Hrama, dupke puna. Mališani, roditelji ali i tete. Svi oko stola. Ovako izgleda kada najmlađe podučavate tradiciji. Šaranje jaja je u toku.

Najmlađi nisu krili oduševljenje. Pažnja i radoznalost su tu ali i umazani prsti. Spoj tradicije i modernog.

"Ovo je malo, kako bih rekla, i brže i drugačije. Radi se akrilnim bojama, odnosno, akrilnim markerima što nije škodljivo djeci, to je najvažnije. Jaja su prije toga izbijeljna i djeca za kratko vrijeme mogu da postignu ono što najviše vol,e a to je šarenilo. To je sva čar, a poslije ide dekoracija njihovim rukopisom ili nacrtanim simbolima. Uglavnom djeca vole da daju svoj umjetnički dojam, zapravo svoju kreativnost da izraze na jajetu", ističe jedna od vođa radionice Nina Milutinović.  

Kolika su dječija kreativnosti i mašta razvijeni, možda će nam najbolje to reći ovaj dječak.

"Napravio sam od njega kao da bude svemir. Nacrtao sam neke komete, zvijezde, Mjesec i Sunce", rekao nam je jedan od učesnika radionice Aleksej.

Prvo jedan pozdrav u kameru a onda i izjava.

"Teta nas je naučila da se lijepo družimo u radionici, da se lijepo zabavljamo i da crtamo zajedno. Ako neko ne može sam da mu pomognemo", kazao nam je Petar.

Sofija ističe kako obožava Vaskrs a šta je danas naučila kaže:

"Naučila sam kako bi trebalo da pomažemo drugima i kako da učimo tehniku šaranja jaja", navodi ova djevojčica.

A tu je i Mia, još jedna učesnica koja je sa nama podijelila svoje utiske.

"Teta nas je naučila da farbamo jaja. Koliko si ti danas uspjela da ofarbaš jaja? Nisam baš stigla na red, pa sam samo ofarbala jedno jaje", kazala nam je polaznica ove radionice.

Za drugim stolom, podjenako šaranilo i znatiželja kao i umazni prsti. Crvena, ljubičasta i smeđa jaja. Glavu niko ne diže, jer jaja se moraju ukrasiti. A kada se posao završi, onda i rezultat ponosno pokazati. Ova radionica bila je pod budnim okom Dragojle Divljak.

"Kreativnost djece je velika, kako kreativnost tako i mašta, odnosno, iz mašte ta njihova kreativnost izlazi i primjenjuju je ovdje na šaranju jaja. Držite jedno jaje u ruci, kojom tehnikom ste to radili, kojim bojama? Ovo jaje je ofarbano klasičnim bojama, a rađeno je flomasterima. Smatramo da je djeci tako najlakše, pa smo tu tehniku i uzeli da je primjenimo. I oni su to odlično uradili", poručiila je ova članica Humanitarnog udruženja "Kolo srpskih sestara".

Šta su sve iscrtavali ali i naučili, mališani kažu:

"Nacrtala sam jedno srce. Ja tu vidim i nekog zeku? Naljepila sam neko cvijeće i neke zečiće", stidljivo nam je rekla Lara.

A tu je i još jedan učesnik radionice, Dušan.

"Naučile su me dafarbam jaja i da lijepimo naljepnice na jaja", kazao nam je ovaj dječak.

"Možemo da stavimo npr. djetalinu na jaje i onda kad skinemo ostane nam taj otisak djetaline", opisala nam je ukratko postupak šaranja jaja Mia.  

Svi oni su polaznici "Vasine školice". Oko 15-oro mališana, u narodnim nošnjama, samo za našu televizije izveli su posebnu tačku.

Druga grupa mališana na pitanje kako će sutra čestiti Vaskrs, odgovorili su jednim glasom: "Hristos vaskrse".

A za kraj, oni nešto straiji pozdravili su nas s pjesmom i to baš sa onom bez koje ne može proći niti jedan Vaskrs.

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()