Najgora greška koju majke mogu učiniti u odgoju sinova: Zbog nje neće biti sposobni za život

Obratite pažnju

17.04.2024. 21:36
  • Podijeli:
djeca, pixabay-6399bb0fa53bb.webp Foto: Pixabay

Švicarski psiholog i psihijatar Carl Jung se tokom svoje bogate karijere, između ostalog, bavio time kako majke odgajaju sinove i donio zaključak o tome koja je najgora greška koju mogu učiniti tokom ovog procesa.
Naime, riječ je o kompulzivnim majkama koje su gotovo u svakom trenutku uz svoje sinove i ne dopuštaju im da bilo šta samostalno rade ili odluče.

Zbog ovoga će njihovi sinovi dalje u životu biti izrazito nesigurni i tražiti pomoć i kod rješavanja najjednostavnijih problema.

"Evo čovjeka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava pobjeći iz ovog hladnog i surovog svijeta koji ne može razumjeti. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebao odrasti u muškarca i ne čini ništa kako bi mu pomogla da odraste i ima svoju porodicu", napisao je Jung.

On je ovu grešku nazvao "muškarac - dijete". Dakle, riječ je o fenomenu emotivne nezrelosti odraslih muškaraca koji se bore da preuzmu odgovornost.

Prema Jungu, karakteristike ovakvih muškaraca su: emocionalna nezrelost, ovisnost o drugim osobama, izbjegavanje ozbiljnih situacija i narcisoidnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()