Mrkva iz Egipta, mandarine iz Turske: Kakvu hranu jedemo?

Kontrole stroge ali šta kupujemo?

25.12.2023. 20:41
  • Podijeli:

Kontrola hrane u Bosni i Hercegovini obavlja se na dva nivoa: kontrolom prilikom uvoza i kontrolom pri unutrašnjem prometu. Na sporne proizovde upozoravaju nadležne inspekcije putem inforamcija iz Agencije za bezbjednost hrane BIH. Provjerili smo kakva hrana stiže na naše police i ima li prostora za strah, kada sve češće svejdočimo povlačenju i zabrani uvoza hrane zbog prisustva nedozovljenih materija. 

BIH zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske. Inspekcija zabranila uvoz krompira iz Poljske. Ne ispunjava uslove kvaliteta: Zabranjen uvoz 43,3 tone krompira iz Austrije. Upozorenja su ovo koja sve češće čitamo u medijima, uzrok je najčešće prisustvo zabranjenih pesticida. Na sporne proizovde upozoravaju nadležne inspekcije na osnovu informacija iz Agencije za bezbjednost hrane BIH. Kada je u pitanju području Republike Srpkse nadležni inspektori su tokom ove godine u spoljno-trgovinskom pormetu izuzeli više od 3.300 uzorka od kojih je 
''Na osnovu labarotorijskih analiza u svega desetak slučajeva utvrđeno je da proizvodi nisu odgovarali propisanim parametrima bezbjednosti i kvaliteta. Za njih je zabranjen uvoz. Riječ je o tikvicama iz Albanije, mrkve iz Egipta, mango iz Brazila,'' ističe Dušanka Nikolić portparol Inspektorata Republike Srpske.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()