Mnogi se ne snalaze u virtuelnom svijetu: Građani sve češće žrtve prevara na internetu

Građani, posebno penzioneri, često su meta prevaranata na društvenim mrežama, koji se predstavljaju kao vojnici ili bogataši, obećavajući ljubav i zajednički život.

18.02.2024. 22:17
  • Podijeli:
onlajn kompjuter internet pixabay-6487499ad1cde.webp Foto: Pixabay

Online prostor sve više postaje plodno tlo za inovativne prijevare, a građani često postaju žrtve prevaranata koji iskorištavaju naivnost i neoprez u rukovanju osobnim podacima.

Posljednji slučaj romantične prijevare u Rijeci, gdje je 68-godišnjakinja izgubila više od 40.000 eura, upozorava na ozbiljnost problema.

Građani, posebno penzioneri, često su meta prevaranata na društvenim mrežama, koji se predstavljaju kao vojnici ili bogataši, obećavajući ljubav i zajednički život.

Savjet policije je jasan: ne prihvatajte zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih osoba te ne komunicirajte s onima čiji identitet ne možete provjeriti.

Lažna evidencija Interpola

Osim romantičnih prijevara, sve češće se bilježe slučajevi krađe ličnih podataka. Nedavna prijava u Rijeci otkriva kako su prevaranti telefonskim pozivom uvjeravali građane da su uključeni u kriminalne radnje, tražeći zatim financijsku nadoknadu za navodnu eliminaciju njihove lične iskaznice iz lažne evidencije Interpola.

Dodatno, Saša Petrović, istražitelj FUP-a, dijeli primjere gdje su građani postali žrtve prijevara povezanih s nasljedstvom. U jednom slučaju, žrtva je prodala stan vjerujući da će dobiti veliku svotu novca, dok je u drugom slučaju žrtva dva puta uplatila po 100.000 KM uvjerena da će dobiti 9 miliona KM.

Oprez i informiranje ključni su u borbi protiv različitih oblika online prijevara, a policija poziva građane da budu pažljivi i ne upuštaju se u financijske transakcije s nepoznatim osobama, piše crna-hronika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()