Milica objasnila zašto želi da studira sinologiju

Ovaj izbor objedinjuje sve njene želje...

10.05.2023. 20:27
  • Podijeli:

Manje od mjesec dana ostalo je srednjoškolcima da odaberu fakultet, jer će 7. juna biti objavljen konkurs za upis nove generacije studenata. Izbor budućeg zanimanja za mnoge nije laka odluka i može da stvori određeni pritisak i maturantu i porodici.

Vrijedni srednjoškolci imaju više želja, a trebalo bi izabrati oblast koja objedinjuje sva ili bar neka od njihovih interesovanja. Una ima jedan uspješan primjer kako spojiti želje i surovu realnost tržišta.

Milica Bukara, definitivno nije od mladih ljudi koji gube vrijeme. Uči i koristi engleski, njemčki, ruski jezik, voli kulturu i umjetnost.

U dvojbi između upisa na studije engleskog jezika ili diplomatije, prošle godine, odlučila se za nešto treće, što objedinju sve njene želje, a to je sinologija.

Za ovaj studijski program Milica kaže da nije striktno filološki smjer, ne fokusira se samo na jezik, nego zapravo ima širok spektar stvari koje studenti proučavaju, između ostalog, proučavaju kulturu, filozofiju, istoriju, diplomatiju, umjetnost, koja i nju zanima. Ipak, na prvoj i drugoj godini veliki je fokus na jezik kako bi mogli da proučavaju Kinu iz kineske perspektive, dodaje MIlica.

Da je Kina zaista velesila ne pokazje samo njena rastuća ekonomija ili to što postaje ključni politički faktor u vrijeme rusko ukrajinskog sukoba, već i njena kulturna, a rekli bismo i prosvetiteljska uloga u svijetu.

Tako će Milica uskoro sa svojim kolegama na besplatno studijsko putovanje u ovu veliku zemlju. Ljetni kamp rezervisan je u Pekingu i Tjenđinu za sve studente. Osim toga, brojne su i stipendije koje su im na raspolaganju za različite periode studiranja.

"I buduće generacije će imati mogućnost odlaska u Kinu, biće im sve plaćeno, na toj razmjeni moći će sve ono što danas nauče  da na praktičan način primjene , da se upoznaju sa tom zemljom i usavrše jezik", ističe Aleksandra Stojković sa banjalučkog Univerziteta koja je posjetila više škola u banjalučkoj regiji kako bi maturantima približila ovaj studijski smjer pri Fakultetu političkih nauka.

Trenutno na banjalučkom Univerzitetu sinologiju studira 13 studenta, iako je kvota za upis bila 30, tako će biti i ove godine. Dvadest njih je planirano za budzet, 5 samofinansirajućih i 5 stranih državljana.

Anja Mudrenović asistent na FPN-u kaže da za upis nije neophodno poznavati osnove kineskog jezika jer  prijemni ispit se sastoji od srpskog i engleskog jezika , a na nastavi se počinje od samog početka. Predavači na ovom studijskom programu su domaći sinolozi, zatim njihove kolege iz Srbije, ali i predavači koji dolaze iz Kine.

Niko ne kaže da je lako studirati sinologiju, pa ni Milica Bukara sa početka priče. Ona i njene kolege bogatstvo su ove zemlje, a Kina zna koliko vrijede ti mladi ljudi. Nadamo se da ćemo i mi znati cijeniti njihove kvalitete.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()