Međunarodni avio dolasci u Sarajevo biće veći za 25 posto

Govoreći o zemljama iz kojih se očekuje najviše dolazaka u glavni grad BiH, Mandal je istakla da su Njemačka i Švajcarska na vrhu liste što nije iznenađujuće uzimajući u obzir veliki broj bh. dijaspore koja živi u tim zemljama

23.12.2023. 12:25
  • Podijeli:
aerodrom sarajevo ex yu aviation-64886a56d2044.webp Foto: Ex-Yu Aviation

Međunarodni avio dolasci u Sarajevo ove zimske sezone se očekuje da budu 25 posto veći na odnosu prije pandemije korona virusa, odnosno na rekordnu 2019. godinu, pokazala je analiza ForwardKeys-a.

"Legalno nismo u mogućnosti komentarisati apsolutne brojeve dolazaka u određenu destinaciju. Konkretno u ovoj analizi poredimo broj karata koji je kupljen do današnjeg dana za dolaske u periodu decembar 2023. - februar 2024. sa istim podacima za decembar 2018. - februar 2019. godine", kazala je Feni ekspertica u španskoj kompaniji za oblast turizma ForwardKeys Ema Mandal.

Ona je istakla da je od svih dolazaka na cijelo Balkansko poluostrvo, četiri posto predviđeno da bude u Sarajevu, dok je prije pandemije taj udio bio tri posto.

"Rekla bih da je to poprilično dobar udio uzimajući u obzir da je u analizu uključena i Atina gdje je broj povezanih destinacija nemjerljivo veći", kazala je Mandal.

Govoreći o zemljama iz kojih se očekuje najviše dolazaka u glavni grad BiH, Mandal je istakla da su Njemačka i Švajcarska na vrhu liste što nije iznenađujuće uzimajući u obzir veliki broj bh. dijaspore koja živi u tim zemljama.

"Međutim ove godine Amerika takođe zauzima vrlo visoku poziciju i štaviše očekuje se 78 posto više dolazaka iz Sjedinjenih Država nego u 2018. i 2019. godini. Dolasci iz Danske su takođe u velikom porastu gdje ove godine očekujemo duplo više turista nego prije pandemije, dok iz Velike Britanije očekujemo 28 posto više dolazaka", kazala je Mandal. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()