Maloljetnička delikvencija sve okrutnija

Učenici sve više prijavljuju prijetnje i uznemiravanje u školama

08.05.2023. 19:21
  • Podijeli:

Koliko idemo u korak s vremenom, kada se u 21. vijeku na našim prostorima, stidljivo priča o vršnjakom nasilju a koje je u porastu.

Desetog maja navršava se 12 godina kako je Aleksa Janković četranetogodinjak iz Niša počinio samoubistvo. Razlog - vršnjačko nasilje. Sedmoro vršnjaka, Aleksu je zlostavljalo više od osam mjeseci. Ovaj dječak postao je simbol otpora protiv svih oblika vršnjačkog nasilja kao i Mahir Rakovac iz Sarajeva i Harun Mujkić iz Zenice. Ovi tragični slučajevi izgleda nisu bili opomena za cjelokupno društvo. Vršnjačko nasilje je u porastu a i dalje se zatašakava. Bavimo se posljedicama a ne uzrocima. Da li smo zakasnili u borbi protiv ove pošasti?

''Nije kasno za neke buduće generacije. Očito da ove koje imamo nismo dobro vaspitali. Važna je komunikacija u tom pravcu, da se osnaži porodica, da se osnaže institucije i da se vrati autoritet obrazovnim ustanovama ovdje u Bosni i Hercegovini. Dakle, da nastavnici i profesori imaju autoritet nad učenikom,'' ističe Vladimir Vasić sociolog.

Oblike vršnjačkog nasilja koje sada bilježimo, nauka još nije ni definisala. Maloljetnička delikvencija postala je okrutna sa svim karakteristikama ozbiljnih zločina, pojašnjava Vasić.

''Djecu tek tako vaspitavaju, ja bih rekao, mrtva slova na papiru. Sve manje radnje posvećujemo, dakle, tim nekim predradnjama, prije nego što se nešto desi. Ključan problem je na relaciji roditelj – dijete i kasnije na relaciji porodica – škola – dijete. Dakle, taj trougao je ključan i tu je potrebno posvetiti maskimalnu pažnju,'' smatra Vasić.

Jedan od problema u BIH jeste što ne postoji tačna statistika kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Analizom stanja bezbjednosti uočeno je povećanje slučajeva vršnjačkog nasilja, potvrdili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

''U prva tri mjeseca 2023. godine evidentirana su 22 slučaja vršnjačkog nasilja za koja su policijski službenici nadležnim tužilaštvima podnijeli 12 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Primjetno je da učenici češće svojim roditeljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima prijavljuju prijetnje i uznemiravanje u školi dok se i roditelji češće obraćaju policijskim službenicima,'' navode iz MUP-a.

Pitali smo srednjoškolce, da li znaju koji sve obilici vršnjačkog nasilja postoje?

''Postoji mentalno i fizičko nasilje. Svako to gleda na drugačiji način. Ja bih rekla da je to i preko poruka, kada se pišu svakave poruke i, naravno kada se fizički nasrće na nekoga. Mentalno, opet je drugačije. Nekako je teže i djeca većinom o tome ćute. I ja sam prošla kroz neki vidi i samo treba pričati o tome,'' kazala nam je učenica srednje škole. 

''Fizičko maltretiranje, jednostavno podrugivanje i ismijavanje drugih,'' oblici su nasilja koje nam je naveo učenik srednje škole uz poruku kako bi roditelji trebalo da više provedu vremena sa svojm djecom ali i da sa njima razgovaraju.

Škole kriju slučajeve nasilja, tvrde iz Udruženja za razvoj društva ''KAP'' iz Sarajeva uz podatke da svako treće dijete u Federaciji BIH, trpi neki oblik nasilja.

''Dakle, škole krije slučajeve nasilja. To mogu odgovorno tvrditi, zato što ne žele da se suoče sa tim problemom,'' kazala je ovo Merima Spahić. 
A problem je sveprisutan. Psiholozi kažu i prije tragičnog događaja u Beogradu, ukazivali su na potrebu povećanog broja zaposlenih ove struke u našem obrazovnom sistemu a sve s razlogom da se vidi...

''Šta je uzrok i kako ti uzroci da se eliminišu i da ta djeca ne budu nasilnici i ne izrastaju u nasilnike kao i da djeca koja trpe takav oblik nasilja da se sa radi sa njima radi a da ne ostaju posljedice kako to ne bi bilo jedno traumatsko iskustvo koje se ne prevaziđe, pa poslije dođe do esklacije,'' mišljenje je psihologa Slađane Đaković.

U savremenom društvu sve je podređeno znanju i obrazovanju dok se vaspitanje svelo na najmanju moguću mjeru, a što je pogrešno, ukazuju psiholozi. Učenici u klupama provedu 13 godina, dok traume doživljene od strane vršnjaka nose čitav život. Samo blagovremenim rekacijama kompletnog sistema ali i nas kao pojedinaca, možemo im pružiti sigurno i zdravo odrastanje. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()