Lov na novinare u četiri čina

Već dvije sedmice novinari ne prestaju biti centralna tema medija

09.03.2023. 17:00
  • Podijeli:
nikola_moraca-63f9f3976432f.webp Foto: UNA

Ako novinari već 14 dana ne silaze sa naslovnih strana novina i portala te bivaju centralna tema televizijskih emisija, nešto je otišlo u pogrešnom pravcu. Takav slučaj je trenutno u Republici Srpskoj, a povodi se smjenjuju jedan za drugim, kao na traci.

Dugogodišnji novinar crne hronike Nikola Morača je „otvorio sezonu“. Vijest da je, zajedno sa dvojicom urednika, osumnjičen za krivično djelo povreda tajnosti postupka jer nije želio da otkrije izvor informacije teksta koji je objavio ustalasala je medijsku zajednicu, a stotinjak njegovih kolega zbog toga je i javno protestovalo. 

U okviru pomenute istrage od Morače je oduzet mobilni telefon i to bez sudskog naloga. Telefon se trenutno nalazi u banjalučkom Osnovnom sudu, koji je tražio izjašnjenje Tužilaštva o eventualnom vraćanju istog vlasniku, ali je dobilo negativan odgovor.

Prašina se nije ni slegla a javnost je obavještena o detaljima predloženih izmjena Krivičnog zakona RS, kojim se ponovo kriminalizuje kleveta, uvode kazne za izgovorenu riječ koje prelaze i 100.000 KM, ali prije svega ostavlja previše veliki prostor proizvoljnom tumačenju pojedinih odredbi zakona a u pojedinim prilikama ne dozvoljava ni utvrđivanje da li je navod istinit ili nije. Imajući u vidu da će posljednju riječ imati pravosuđe koje je, prema mišljenju mnogih pa i najviših funkcionera RS poput predsjednika Milorada Dodika, među najslabijim karikama našeg društva, zabrinutost postaje još veća.

Iako živimo u vremenu kada vijest traje svega nekoliko dana, lider SNSD-a je juče novinare ponovo vratio u prvi plan, nazvavši „neke od njih“ spodobama, imenom izdvojivši samo urednika portala Capital, Sinišu Vukelića, koji je i predsjednik Kluba novinara Banjaluka. 

Ipak, da sve polako prelazi granicu verbalnog pokazuje današnje oštećenje automobila urednika portala "Buka" Aleksandra Trifunovića te već pominjanog Morače. Dvojac je saopštio kako se ne osjeća sigurno te da je ovo korak ka ugrožavanju njih samih ali i drugih kolega.

Morača kaže da je ovo prvi put, u 25 godina koliko radi kao novinar, da je došao u situaciju da se napada u svom ličnom okruženju.

Trifunović je poručio kako ne može reći da je ovo napad sistema na njih ali da je stvoren negativan ambijent za same novinare. 

"Međutim, ovdje se radi o tome da je otvorena sezona lova na novinare, jer su novinari od strane sistema označeni kao spodobe koje podrivaju sistem. Ako nekog označite kao neprijatelja sistema, onda možete da očekujete svašta", rekao je Trifunović te dodao da sutra i njihova djeca mogu biti u automobilima koji su bili predmet napada.

Ukoliko ubrzo ne budu pronađeni napadači, koji su snimljeni kamerama, i ne smiri, sada već i previše usijana situacija u društvu, oštećeni ističu da bi mogli uslijediti i mnogo pogubniji događaji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()