Kriminalizacija klevete i ćutanje struke

Pitali smo glavne tužioce i sudije šta misle o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS

23.05.2023. 17:30
  • Podijeli:
pravda-sud-pixabay.jpg

Danas je zvanično spuštena zavjesa na javnu raspravu o kriminalizacije klevete i uvrede u Republici Srpskoj.

O najavljenim izmjenama Krivičnog zakonika RS koje, između ostalog, predviđaju uvođenje nove glave - Krivična djela protiv časti i ugleda, u prethodnih 60 dana sa predstavnicima Ministarstva pravde RS "raspravljali" su borci za ljudska prava, predstavnici nevladinih organizacija, sindikata i poneki novinar, budući da je većina demonstrativno napuštala rasprave sa zahtjevom da se zakon povuče.

Međutim, sudije i tužioci mahom nisu uzeli učešće u javnoj raspravi, iako u nezvaničnim razgovorima tvrde da su predložena zakonska rješenja loša i nedorečena.

Ne ulazeći u stav da li (ne)podržavaju kriminalizaciju klevete i uvrede, u neformalnim razgovorima iskusni krivičari predložene izmjene nazivaju "katastrofalnim", uz ocjenu da nije dobro to što zakon pišu teoretičari, a ne oni koji se time bave u praksi. Međutim, svoje stavove ne žele javno da iznose.

Portal UNAWorld sa zbog toga upitom obratio svim glavnim tužiocima u Republici Srpskoj. Iz odgovora je jasno da ih Ministarstvo pravde RS nije ni pozvalo da učestvuju u javnim raspravama. Ono što zabrinjava više od toga je činjenica da prilikom izrade usvojenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama KZ RS resorno ministarstvo istaknute sudije i tužioce, koji pola života provode u sudnicama primjenjujući Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakonik RS, nije ni pitalo za mišljenje i uključilo ih u radnu grupu.

To je UNI potvrđeno u svim okružnim javnim tužilaštavima, te najvećem sudu u Srpskoj - Okružnom sudu Banjaluka koji će, po svemu sudeći, biti najizloženiji u primjeni novih zakonskih rješenja kroz drugostepene postupke.

"Ministarstvo pravde RS nije pozvalo mene kao predsjednicu suda ili sudije Okružnog suda u Banjaluci na javnu raspravu, niti smo bili uključeni u radnu grupu", rekla je za UNU predsjednica banjalučkog Okružnog suda Marija Aničić Zgonjanin.

Na pitanje kakav je njen stav po pitanju uvođenja krivičnih djela protiv časti i ugleda i da li ih smatra opravdanim odgovara:

"Moj stav i mišljenje o tome nije moguće sažeti u nekoliko rečenica, jer se radi o kompleksnom pitanju", ističe Aničić Zgonjanin.

Zoran Bulatović, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, kaže da ova institucija sa pažnjom prati hronologiju događaja koja se odnosi na Nacrt izmjena i dopuna KZ RS.

"U pisanoj formi dostavili smo Predsjedniku RS i ministru pravde u Vladi RS naše stavove, primjedbe i prijedloge, sa jasnom porukom u kom dijelu očekujemo intervencije na predloženi Nacrt", rekao je Bulatović.

Ističe da su u aktu, kao doprinos OJT Banjaluka javnoj raspravi, zauzeli pozitivan stav po pitanju ponovnog uvođenja u krivični zakonik krivičnih dijela protiv časti i ugleda.

"Smatrali smo da je sa krivično-pravnog aspekta opravdano u krivičnom zakoniku imati (uvesti) ova krivična djela, a naročito krivična djela uvrede i klevete! Smatramo da broj predmeta, koji se očekuje u tom slučaju, neće ugroziti sistematizaciju tužilaštva, odnosno zahtijevati njeno proširenje u smislu većeg broja tužilaca. Osim toga smatramo da vrijeđanje i klevetanje nisu prihvatljiva društvena ponašanja i da interes svih mora biti zaštita oštećenih lica i u krivičnom postupku", istakao je Bulatović.

Sekretar Republičkog javnog tužilaštva RS Dragica Tojagić takođe kaže da u ovoj instituciji s pažnjom prate rad Narodne skupštine RS, posebno u dijelu koji se odnosi na krivično zakonodavstvo. Na poziv Narodne skupštine RS, odnosno njenog predsjednika Nenada Stevandića, uzeli su aktivno učešće na Međunarodno-naučnoj stručnoj konferenciji "Uvreda i kleveta u pravu Republike Srpske i zemalja regiona" koja je održana 17. maja u Banjaluci.

"Javna tužilaštva, kao samostalni državni organ, prate zakonitost i efikasnost krivičnog postupka i primjenu pozitivnih zakonskih propisa i ne mogu iznositi zvanične stavove, niti mišljenja za propise koji još nisu ni usvojeni. Primjena određenih zakonskih rješenja, prednosti i nedostaci vidljivi su tek kada ona zažive u praksi, kada je i moguće sa aspekta tužilačke profesije ukazati na iste", navela je Tojagić.

Mišljenje i stav o predloženim izmjenama KZ RS nisu željeli da iznose glavni tužioci Okružnih javnih tužilaštava u Bijeljini, Doboju i Prijedoru, navodeći da tužilaštva nisu zakonodavni organ.

"Imajući u vidu ustavnu i zakonsku ulogu javnih tužilaštva, praksa Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu nikada nije bila da se komentarišu nacrti ili prijedlozi novih ili izmjene i dopune postojećih zakona koji su od interesa za rad javnih tužilaštava", rekla je Anica Vukadin, glavni tužilac OJT Istočno Sarajevo.

Slobodan Lukić, sekretar OJT Doboj, napominje da je Zakonom o javnim tužilaštvima RS propisano da sva tužilaštva u svom radu postupaju u skladu sa KZ RS i ZKP RS i da u skladu s tim imaju obavezu da primjene izmjene i dopune zakona koje usvoji Narodna skupština RS.

"Ovom tužilaštvu upućeno je pozivno pismo iz kabineta predsjednika Narodne skupštine RS, za učešće u stručnoj konferenciji, a na koju nije prijavljeno učešće predstavnika ovog tužilaštva", rekla je Lukić, dodajući da nisu dobili poziv od bilo koje institucije za učešće u javnim raspravama.

"Tužioci ovog Tužilaštva nisu zauzeli stav po pitanju opravdanosti uvođenja predloženih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, niti možemo u ovom trenutku izvršiti procjenu potrebnih kapaciteta za rad na navedenoj vrsti predmeta", odgovara sekretar OJT Trebinje Srđan Vukanović.

I dok struka u javnosti ćuti, utisak je da će usvojeni Nacrt zakona doživjeti određene promjene prije nego li se u formi Prijedloga zakona nađe pred poslanicima Narodne skupštine RS. U kojoj mjeri će se intervenisati zasada nije poznato. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()