Kreće štrajk u osnovnim školama u Sarajevu: Učenici svaki dan neće imati prva dva časa

Štrajk, koji će početi 17. aprila, podrazumijeva da učenici svaki dan neće imati prva dva časa

16.04.2024. 12:53
  • Podijeli:
skola nastava una-64e78c69129ca.webp Foto: UNA

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da od sutra, 17. aprila 2024. godine, kreće štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine.

Štrajk, koji će početi 17. aprila, podrazumijeva da učenici svaki dan neće imati prva dva časa. U prvoj smjeni štrajk će trajati od 8:00 do 9:40 sati, dok se u drugoj smjeni vrijeme štrajka će varirati od vremena kada se počinje s nastavom.

Štrajk se organizuje pod motom “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja”.

Cilj štrajka je, kako se navodi u saopćenju Sindikata, borba protiv neodgovorne vlasti te borba za zadovoljnog radnika i profesiju prosvjetnih radnika.

U saopćenju, koje se dostavilo roditeljima i učenicima, navode se i zahtjevi prosvjetnih radnika, a ti su:

1. Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika,

2. Ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika,

3. Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare,

4. Bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()