Krajem januara trodnevni štrajk upozorenja radnika u osnovnim školama i vrtićima u KS

Iz Sindikata traže strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora kao i da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS prestane ugrožavati stečena prava radnika

16.01.2024. 12:55
  • Podijeli:
Saudin Sivro_foto_VladaKS-6454aa8bceee5.webp Foto: Vlada KS

Skupština povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor je na redovnoj sjednici održanoj danas donio odluku po kojoj će 29., 30. i 31. januara 2024. od 07:30 do 09:30 sati biti održan štrajk upozorenja u svim javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području KS i u Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" Sarajevo.

Iz Sindikata traže strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora kao i da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS prestane ugrožavati stečena prava radnika.

Traže povećanje koeficijenta svih radnika za minimalno deset posto i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava radnika, te da sve odredbe Kolektivnog ugovora ne mogu biti ugovorene tako da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite,policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture.

"Tražimo izjednačavanje naših plata sa platama radnika koji rade u JU Institut za razvoj predunivezitetskog obrazovanja, uvećanje najniže plaće za 10 posto, povećanje plaća nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kako je to ugovoreno za radnike u organima uprave, zaustavljanje administrativnih reformi koje bespotrebnio opterećuju rad vrtića i radnika, izradu Pedagoških standarda i normativa uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi, isplatu pomoći po uredbi Vlade FBiH, status službenog lica, benificirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima te promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova, što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova", saopćeno je iz Sindikata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()