Korisnika u javnim kuhinjama sve više: Nekome je to jedini obrok

"Većina korisnika nema nikakva primanja"

25.12.2023. 07:32
  • Podijeli:
javna kuhinja Unsko sanki most-65891e11a4a34.webp Foto: NEZAVISNE NOVINE

Broj korisnika javnih kuhinja na području Unsko-sanskog kantona konstantno se povećava zbog pogoršanja ekonomske situacije i sve drastičnijeg pada životnog standarda građana, a zbog inflacije i poskupljenja javne kuhinje se suočavaju s velikim ekonomskim poteškoćama u svome radu.

Ono što je zabrinjavajuće, kažu u Humanitarnoj organizaciji "Merhamet" iz Bihaća, u čijem sastavu djeluje jedna od kuhinja, jeste da sve veći broj građana iz ruralnih područja traži pomoć.

Njihova javna kuhinja trenutno ima 283 korisnika, što je najveći broj do sada, a još je otprilike toliko korisnika kojima se dostavljaju lanč paketi i osnovna sredstva za održavanje lične higijene.

"U ovoj godini, prema našim procjenama,  podijelićemo preko 70.000 toplih obroka. Naši korisnici su iz najsiromašnijih slojeva društva. Većina nema gotovo nikakva primanja, a obrok koji dobiju kod nas mnogima je jedini dnevni obrok", kaže Fikret Draganović, predsjednik pomenute nevladine organizacije.

Dodaje kako im je povećanje broja korisnika stvorilo dodatne probleme, s obzirom na to da se finansiraju isključivo iz donacija i pomoći.

Inače, na području Bihaća djeluje još jedna javna kuhinja, sa nešto manjim kapacitetima, u sklopu Organizacije "Pomozi.ba", a treća se nalazi u okviru migrantskog centra Lipa, a za nju je nadležan Crveni krst Bihaća.

Kako bi pomogli rad javnih kuhinja, gradske vlasti su izdvojile ove godine 24.000 maraka iz budžeta, a svaka od pomenutih javnih kuhinja finansirana je sa po 8.000 maraka.

"Smatram da rad javnih kuhinja u sadašnjim okolnostima ima ogroman značaj, jer se tako ublažava teška socijalna slika u društvu, a i sam pritisak na Gradsku upravu" , istakao je Sedić za Nezavisne novine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()