Korak naprijed, nazad dva: Kriminalizacija klevete usporava EU put

Od svih tužbi protiv novinara u BiH, njih čak 80 odsto podnijeli su političari

01.06.2023. 19:36
  • Podijeli:

Jedan od 14 prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi otvorila mogućnost pristupnih pregovora ka Evropskoj uniji je i jačanje slobode medija. Međutim, ako bi u Republici Srpskoj bio usvojen sporni zakon o kriminalizaciji klevete i registrovanju nevladinih organizacija, u izvještaju Evropske komisije o BiH, koji se donosi svake godine u oktobru, moglo bi da bude zabilježeno nazadovanje, a ne napredovanje BiH kako se očekuje, upozoravaju evropski zvaničnici.

Korak naprijed, nazad dva - ovako za sada izgleda put BiH ka Evropskoj uniji. Iako je dobijen kandidatski status, ukoliko se žele ubrzati integracijski procesi, sloboda medija se mora poštovati a trenutno stanje je zabrinjavajuće, poručio je šef delegacije EU u BiH, Johhan Sattler.

"Istina je da je kleveta u nekim evropskim zemljama dio krivičnog zakon. Međutim, trend i preporuke međunarodnih organizacija, kao što je Vijeće Evrope, ukazuju na to da je to potrebno mijenjati. Druga činjenica, da to postoji u nekim zemljama članicama EU jeste da u tim zemljama postoji izuzetno zdrav pravosudni sistem. Ukoliko to postoji u zakonima, tamo postoji pravosudni sistem koji funkcioniše, a ono što vidimo u BiH jeste da postoji mnogo problema u radu pravosuđa", kazao je Sattler.

Ne samo u radu pravosuđa, spisak problema u BiH je prilično dugačak. A jedan od njih je i podatak OEBS-a, da su preko 80 odsto slučajeva tužbi za klevetu protiv novinara i novinarskih kuća u BIH, podnijeli upravo političari.

"Slobodni mediji kao i slobodno građansko društvo su ključni za pravljenje progresa, odnosno za napredak u mnogim područjima. Bez slobode medija, bez obrazovane informisane publike i javnosti, demokratija ne može da funkcioniše i da napreduje", poručio je Brian Aggeler, šef Misije OEBS-a u BiH.

U kom pravcu mi to idemo, pita se novinarska zajednica. Da li idemo ka EU ili klizimo ka autoritativnim režimima?

"Pored toliko problema u društvu, ova vlast se sjetila da cijeli kompletni državni aparat usmjeri ka tome da kriminalizuje klevetu i uvredu, što pokazuje da su njihovi motivi suprotni onome za šta ona zvanično govori", izjavio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara u Banjoj Luci.

Vlast u Republici Srpskoj čvrstog je stava, poručuje da nema odustajanja od zakonskih rješenja. Novinarska zajednica još čvršćeg - nećemo odustati i nećemo se predati. Utakmica za sada neriješna, ostaje da vidimo konačan rezultat.

Opširnije u prilogu Danke Savić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()