Koliko je lažnog meda na tržištu BiH i hoće li mu porasti cijena ove godine?

Rizik za zdravlje

06.05.2024. 08:47
  • Podijeli:
med pixabay-6637deb89f4db.webp Foto: Pixabay

Prema dostupnim podacima, tržišna niša meda u Bosni i Hercegovini zauzima značajno mjesto, a proizvođači, ali i potrošači u našoj zemlji, kao i u ostatku Evrope, suočavaju se s pojavom falsificiranja meda.

Kako su za Faktor kazali iz Agencije za sigurnost hrane BiH,  radi sticanja ekonomske dobiti, nesavjesni proizvođači koriste različite tehnike, tehnologije i supstituente kako bi imitirali svojstva meda i time stekli veću materijalnu korist.

Iako je potencijalni rizik od patvorenja meda po zdravlje ljudi nizak, ističu iz Agencije, takve prakse obmanjuju potrošače, a poštene proizvođače meda dovode u nepovoljan položaj u odnosu na one koji se služe nepoštenim postupcima i medu dodaju nedozvoljene i jeftine sastojke te na taj način utječu i na cijenu meda.

Za provedbu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti i higijene hrane u Bosni i Hercegovini, uključujući i med, mjerodavna su inspekcijska tijela u sastavu entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih uprava i službi za inspekcijske poslove.

- Na temelju podataka o laboratorijskim analizama hrane koje Agencija prikuplja u saradnji s laboratorijama, u 2023. godini ukupno je analizirano 258 uzoraka meda i pčelinjih proizvoda, pri čemu je utvrđeno da 15 uzoraka (5,81 posto) nije u skladu s važećim propisima.

Najčešći uzroci nesukladnosti kod analiziranih uzoraka bili su sastav meda i mikrobiološki parametri. Obzirom da su navedeni rezultati laboratorijskih analiza prikupljani za potrebe procjene rizika, isti ne obuhvaćaju podatke o porijeklu analiziranih uzoraka- ističu iz Agencije za sigurnost hrane.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara Kantona Sarajevo (SUPKS) Edin Pašić, kaže da je patvoreni med itekako dostupan  potrošačima koji, s druge strane, nisu dovoljno educirani da prepoznaju takav med.

- Toliko je uznapredovala proizvodnja i tehnologija proizvodnje patvorenih medova da i iskusni pčelari ne mogu napraviti neku posebnu razliku. To se samo u labaratorijama može utvrditi.
Potrošačima savjetujemo da kupuju od poznatih pčelara i na samim pčelinjacima.

Inspekcije nisu dovoljno zastupljene na tržištu, odnosno prodajnim mjestima gdje su prisutni takvi medovi, a znamo da se prodaju i pored puta i dostupni su svakom prolazniku.

Teško se boriti s tim problemom. Ove godine očekujemo bolje prinose meda i mislim da neće biti povećanja cijena meda. Kilogram neće biti više od 30 maraka- kazao za Faktor Pašić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()