Koliko će građane koštati elektronski potpis u ličnoj karti

Da bi IDDEEA počela s upisom certifikata u lične karte građana, a koji su potrebni da bi se svakom vlasniku lične karte pohranio elektronski potpis u ličnu kartu, Vijeće ministara BIH mora u što skorijem roku usvojiti navedenu odluku

27.03.2024. 13:20
  • Podijeli:
licna_karta (1)-63dfa44c781c9.webp Foto: VladaUKS

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) pripremila je odluku o visini naknade za izdavanje kvalificirane potvrde kojom će se omogućiti upotreba sigurnog elektronskog potpisa, saznaje Fokus.ba.

Da bi IDDEEA počela s upisom certifikata u lične karte građana, a koji su potrebni da bi se svakom vlasniku lične karte pohranio elektronski potpis u ličnu kartu, Vijeće ministara BIH mora u što skorijem roku usvojiti navedenu odluku.

Cijena lične karte

"Imajući u vidu iskustva zemalja u okruženju koje već imaju razvijenu infrastrukturu za upotrebu elektronskog potpisa, analizom visine njihovih naknada za kvalificirane potvrde uzimajući u obzir specifičnosti Bosne i Hercegovine, Agencija se odredila da se cijena kvalifikovane potvrde za digitalni potpis takođe ne naplaćuje posebno nego da bude uključeno u postojeću cijenu lične karte koja iznosi 18 KM", navodi se u predloženoj odluci.

Međutim, kako je pojašnjeno na web stranici IDDEEA-e, od 2013. godine u BiH se izdaje elektronska lična karta u koju se digitalnim putem može unijeti unos krvna grupa, entitetsko državljanstvo, kao i sama kvalificirana potvrda odnosno personaliziranje digitalnog potpisa.

Ističu da obrazac lične karte sadrži elektronski memorijski element na koji se u procesu personalizacije pohranjuju i kriptografski štite podaci, kao i oznaka za vrstu isprave, kako bi se isprava mogla koristiti za putovanje van BiH. Dakle onim građanima kojima je izdata lična karta nakon 1. marta 2023. omogućeno je digitalno predstavljanje i digitalno potpisivanje.

Međutim, za potrebe korištenja kvalifikovanog elektronskog potpisa građani će morati potpisati ugovor (aktivirat će se osiguranje) sa IDDEEA-om, a kroz koji će biti upoznati sa politikom certifikacije. Na ovom LINKU možete pronaći upute u vezi s tim.

Životni standard

"Po većini pokazatelja koji određuju visinu naknade kvalificirane potvrde za elektronsko potpisivanje, uzimajući u obzir životni standard stanovništva, broj stanovnika, procjena broja korisnika usluga i dr., uslovi u Bosni i Hercegovini su najbliži uslovima Republike Srbije koja je kako je i gore navedeno visinu naknade kvalificirane potvrde za elektronsko potpisivanje propisala u okviru postojeće cijene lične karte", istkanuli su u IDDEEA-i.

U odluci IDDEEA-e se navodi da postoji određeni broj građana Bosne i Hercegovine koji će, od Agencije kao nadležnog ovjerioca, zahtijevati izdavanje kvalificiranih potvrda i unos istih u elektronski memorijski element ličnih karata. Ističu i da je Agencija stekla tehničke i kadrovske pretpostavke za upisivanje kvalificirane potvrde za elektronsko potpisivanje u elektronski memorijski element na zahtjev državljana BiH. Takođe, Agencija je u mogućnosti vršiti održavanje i administraciju sistema kojim se vrši upisivanje kvalificirane potvrde.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()