Koji fakultet upisati? Gdje vas čeka posao?

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao i na osnovi broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.

30.03.2024. 15:58
  • Podijeli:
studenti fakultet obrazovanje pixabay.jpg Foto: Pixabay

Krajem svake školske godine roditelji i učenici završnih razreda osnovne škole suočavaju se s jednom od najvažnijih profesionalnih odluka, koju srednju školu odabrati.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao i na osnovi broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.

Najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada u 2023. godini bila su poslovi vezani uz IT sektor (IT inženjer, softverski inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine – specijalist.

Uz ova zanimanja, diplomirani ekonomisti i pravnici takođe su traženi po broju oglasa, ali zbog velike ponude ovih stručnjaka, oni čine većinu nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba čine kriminalisti, politikolozi, novinari i socijalni radnici. Takođe, veliki broj nezaposlenih čine i profesori engleskog jezika i razredne nastave.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavačima i radnicima u ugostiteljstvu, posebno školovanim konobarima, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u pozivnim centrima. Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti, prenosi TRT Balkan

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i ugostiteljstvu. Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom 3. stepena.

Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, biće iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sistemskim inženjerima, programerima – IT developerima i drugo), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inženjerima, piše Večernji list BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()