Koje mjesto zauzima Univerzitet u Sarajevu na rang-listi najboljih svjetskih univerziteta?

QS svjetska rang-lista univerziteta je, pored Šangajske i Times Higher Education (THE), jedna od najpoznatijih

07.07.2023. 20:44
  • Podijeli:
unsa-zgrada-foto-unsa.jpg

Jedno od najpoznatijih svjetskih rangiranja QS World University Rankings objavilo je novu rang-listu najboljih svjetskih univerziteta za 2024. godinu, a na njoj se nalazi i Univerzitet u Sarajevu kao jedini rangirani univerzitet iz Bosne i Hercegovine.

Na najnovijoj rang-listi 2024 QS World University Rankings Univerzitet u Sarajevu je zauzeo poziciju u grupi visokoškolskih institucija između 1201. i 1400. mjesta.

Dvadeseto izdanje QS World University Rankings uključuje 1500 institucija na 104 lokacije i jedino je rangiranje te vrste koje naglašava zapošljivost i održivost. Rezultati se oslanjaju na analizu 17,5 miliona akademskih radova i stručna mišljenja više od 240.000 akademskih nastavnika i poslodavaca.

QS svjetska rang-lista univerziteta je, pored Šangajske i Times Higher Education (THE), jedna od najpoznatijih, a pravi je britanska kompanija za obrazovanje Quacquarelli Symonds.

Univerzitet u Sarajevu nastavlja raditi punim kapacitetom kako bi se nastavio razvijati kao što uspješnija, efikasnija i transparentnija institucija u Bosni i Hercegovini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()