Koja imena djevojčica su najpopularnija u Evropi: Odabir za BiH ne iznenađuje

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini najčešće ime bilo je Sara

14.03.2024. 21:35
  • Podijeli:
porodica obitelj bebe pixabay-1664119627192.webp Foto: Pixabay

Na stranici Amazing Maps podijeljena je karta Evrope na kojoj su predstavljena najpopularnija imena djevojčica u različitim državama.

Kako su karte koje ističu zanimljive podatke za zemlje širom svijeta sve popularnije, jedna takva predstavila je koja su to imena djevojčica najčešća u zemljama Evrope u 2023. godini. Podatke za mapu su preuzeli s web stranice Fatherly.

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini najčešće ime bilo je Sara, a jedno od najčešćih imena predstavljeno na karti je Sofija. Ovo ime je najčešće i u susjednoj Srbiji te Crnoj Gori, ali i Italiji, Rusiji te Slovačkoj.

U Hrvatskoj je najpopularnije ime za djevojčice bilo Mia, a isto je bilo najviše zastupljeno i u Švicarskoj, kao i Estoniji. U Sloveniji su djevojčice u prethodnoj godini najčešće nazivali Ema, Sjevernoj Makedoniji Jana, a u Albaniji Amelia.

U Portugalu i Grčkoj najčešće ime za djevojčice bilo je Maria, a u Španiji Lucia. U Turskoj je to Zeynep, a u Velikoj Britaniji i Finskoj Olivia.

Upravo su ova imena bila među najčešćim širom svijeta u 2022. godini prema istraživanju BabyCentrea. Tada su među sto najpopularnijih, između ostalih, pobrojana imena Sophia, Olivia, Amelia, Mia, Emily, Isabella, Hannah, Emma.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()