Kockanje sve više uzima maha: Sarajlije na kocku dale više od 275 miliona KM

Kada je riječ o profilu osoba koje imaju problema s kockanjem, Pekić ističe da su to u prosjeku većinom osobe od 30 godina, zaposlene, s prosječnim primanjima, i u braku.

24.01.2024. 10:19
  • Podijeli:
kockanje-kladionice-carsten-rehder-dpa-pixsell.jpg

Građani Federacije BiH su u 2023. godini u kladionicama ostavili 1.721.693.504 KM. Kanton Sarajevo nalazi se na trećem mjestu s 275.261.640 KM.

Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH, u Sarajevu postoje 83 aktivna uplatna mjesta, od kojih je 35 u opštini Centar, 77 u Novom Gradu, 52 u Novom Sarajevu i 19 u opštini Stari Grad.

Koliko je kockanje uzelo maha među građanima Sarajeva, pokazuje i treće mjesto na listi prihoda koje su ostvarile kladionice.

Zavisnost o kocki

Sanela Pekić, stručna saradnica za programe za prevenciju ovisnosti u Udruženju za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, govorila je za "Avaz" o ozbiljnosti situacije.

- U prošloj godini u FBiH sportske kladionice ostvarile su promet u iznosu od 1.721.693.504 KM, što je više u odnosu na 2022. godinu. Do povećanja je došlo i u Kantonu Sarajevo. U 2022. godini uplate su iznosile 272.597.673 KM, dok se u 2023. godini taj iznos povećao na 275.261.640 KM. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se u BiH svake godine smanjuje broj stanovnika, dok se promet kladionica povećava - kazala je Pekić.

Kada je riječ o profilu osoba koje imaju problema s kockanjem, Pekić ističe da su to u prosjeku većinom osobe od 30 godina, zaposlene, s prosječnim primanjima, i u braku.

- Prvi kontakt s igrama na sreću su imali, u prosjeku, sa 17 godina, a najdominantnija je bila sportska kladionica. Više od trećine osoba koje su ovisne o kockanju su imale oca alkoholičara ili ovisnika o kocki - rekla je Pekić.

Gubitak novca

Kada govorimo o iznosu novca koji građani Sarajeva troše u kladionicama, možemo konstatirati da su u pitanju zaista velike cifre.

- Činjenica je da kockanje cvjeta u siromašnim društvima u tranziciji, baš kakvo je naše. Nažalost, kockanje se još u društvu ne doživljava kao problem, nego kao način zabave koji nam može donijeti zaradu.

Međutim, kockanje će prije dovesti do gubitka novca, a dugoročno osoba može razviti ovisnost. Ovisnost ostavlja posljedice ne samo na osobu koja kocka nego i na članove porodice - istakla je Pekić.

Za sve one koji žele shvatiti ozbiljnost ovog problema postoji prevencija.

- Najbolji put za rješavanje ili smanjenje kockanja u našem društvu jeste prevencija, odnosno edukacija mladih i njihovih roditelja kroz programe prevencije u školskom okruženju. Takav program, pod nazivom "Ko zapravo pobjeđuje?", upravo provodimo u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Organizirali smo edukaciju za prevodioce programa, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, ali i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, Ministarstva za nauku i obrazovanje Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda TK i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta - kazala je Pekić.

Zakonska regulativa

Kada je prevencija u pitanju, Pekić ističe da je neophodno raditi i na adekvatnoj primjeni postojećeg Zakona o igrama na sreću, ali i unapređenju zakonske regulative koja bi doprinijela smanjenju broja maloljetnika koji se odaju kocki.

- Potrebno je zabraniti oglašavanje igara na sreću te ograničiti njihovu dostupnost kroz poštivanje zakonske regulative. Udruženje NARKO-NE trenutno provodi i kampanju "Šta stavljaš na kocku", kako bi se skrenula pažnja da kockanje nije bezazleno i da građani trebaju preispitati vlastito ponašanje u vezi s igranjem igara na sreću - zaključila je Pekić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()