“Kleveta je i trenutno kažnjiva, iako vlast šalje suprotne poruke”

Novinarka Andrijana Pisarević ističe da je Prijedlog zakona u odnosu na nacrt donio određene izmjene, koje nisu kozmetičke, ali da nije usvojen osnovni i najvažniji zahtjev

13.07.2023. 17:00
  • Podijeli:
Slomljene olovke Kleveta Novinari_Dejan Rakita PIXSELL-64b000b7f2d6c.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Moramo jasno da shvatimo da zahtjev novinara i aktivista da se ove izmjene zakona povuku nije borba za pravo na slobodno klevetanje. Vlast pogrešno interpretira našu borbu protiv kriminalizacije klevete i vješto prikazuje kao da je kleveta trenutno nekažnjiva i dozvoljena. To nije tačno”, rekla je za UNU novinarka Andrijana Pisarević, komentarišući Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta.

Ona je naglasila kako je Prijedlog zakona u odnosu na nacrt donio određene izmjene, koje, kako je dodala, nisu kozmetičke, ali da nije usvojen osnovni i najvažniji zahtjev, da se zakon povuče iz procedure. 

“Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta, ako se usvoji u ovoj formi, značajno će ograničavati sloboda govora građana Republike Srpske, a novinare i aktiviste civilnog drutšva izložiti potencijalnom progonu koji može trajati godinama. Već postoji Zakon o zaštiti od klevete, a svako ko se smatra oklevetanim u skladu sa tim zakonom ima pravo da podnese tužbu i traži obeštećenje i izvinjenje. Mi se borimo da se kleveta ne tretira kao krivično djelo i omogući političarima da preko korumpiranog pravosuđa pokreću progon slobodnih novinara koji pišu istinu”, rekla je naša sagovornica.

Zbog toga će, dodaje Pisarevićeva, u utorak, 18. jula, u znak protesta izaći na Trg Krajine kod megafona i u znak protesta prošetati do Narodne skupštine Republike Srpske. 

“Želimo još jednom da skrenemo pažnju na opasnu igru vlasti sa ograničavanjem elementarnih prava i sloboda građana”, zaključila je naša sagovornica, koja je i urednica novoosnovanog portala Slobodno, koji objavljuje tekstove vezane za temu kriminalizacije klevete.

Podsjećamo, iz nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske brisano je krivično djelo uvreda, ali ne i kleveta. Ono što je u ovom dijelu drugačije, jesu drastično manje novčane kazne. 

Pojedinci iz stranaka vladajuće koalicije u par navrata su posljednjih dana poručili kako se od kriminalizacije klevete neće odustati. Sa druge strane, iz opozicije su zatražili povlačenje Prijedloga iz skupštinske procedure. Lider SDS-a Milan Miličević je poručio nedavno kako su u najvećoj opozicionoj partiji u RS spremni na proteste ukoliko se njihove primjedbe ne uvaže.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()