KCUS o nedostatku lijekova za onkološke bolesnike: Nabavka citostatika nije naša nadležnost

Nažalost, trenutno smo suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, poručili su

04.04.2024. 21:49
  • Podijeli:
kcus_anadolija 11-63c6985a02253.webp Foto: Anadolija

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasili su se povodom nedostatka citostatika za liječenje onkoloških pacijenata.

“Na Klinici za onkologiju KCUS-a zbrinjavaju se najteži onkološki bolesnici s područja Federacije Bosne i Hercegovine, za čije liječenje se primjenjuju savremeni onkološki protokoli koji zahtijevaju savremene i skupe lijekove – citostatike.

Nažalost, trenutno smo suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.

Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima.”

Između ostalog, naveli su kako proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova.

“Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS. Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uvijek poduzima sve aktivnosti u okviru svojih dužnosti i obaveza, poštujući zadate rokove, kako ni u jednom trenutku ne bi došlo do nestašice lijekova.”, pojasnili su.

Na kraju saopćenja naveli su i kojih citostatika nedostaje.

“Shodno zakonskim i važećim propisima očekujemo isporuku neophodnih lijekova, te smo uvjereni da u ZZORFBIH imaju opravdan razlog za nedostatak citostatika, kao i da čine maksimalne napore da u što skorijem vremenskom roku nabave sve potrebne lijekove i citostatike. Trenutno bilježimo nedostatak sljedećih citostatika: metotreksat amp., Alimta amp., irinotekan amp., BCG amp. i Taksol amp.

KCUS je poduzeo sve u okviru svojih nadležnosti kako bismo što prije prevazišli postojeće poteškoće. Nažalost, naše mogućnosti su ograničene jer smo samo dio karike zdravstvenog sistema. Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili.”, naveli su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()