Karan: Nema pokazatelja koji bi mogli uticati na bezbjednost u Republici Srpskoj

Pojačano prisustvo pripadnika MUP-a RS kod institucija, škola, saobraćajnica i tržnih centara

26.03.2024. 13:25
  • Podijeli:

Kolegijum MUP-a Republike Srpske zajedno sa svim operativnim upravama, zasijedao je danas povodom posljednjih dešavanja i terorističkog napada u Moskvi i moguće refleksije i bezbjednosne reperkusije na područje Republike Sprske. U vezi s tim, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor Policije Siniša Kostrešević obratili su se medijima na vanrednoj pres konferenciji.

Teroristički napad u Moskvi inicirao je pojačane aktivnosti MUP-a Republike Srpske s posebnim akcentom na bezbjednosni aspekt.

"Jedan takav događaj može biti povod i u Bosni i Hercegovini, svim onim ekstremnim, radikalno nastrojenim licima da mogu izazvati incidente ili vršiti krivična djela iz oblasti terorizma i izazivanje straha i panike, što je jedna od karakteristika te vrste krivičnih djela", rekao je Siniša Karan ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On dodaje da je jedna od karakteristika tih krivičnih djela da nose ideološku i političku poruku kao i da proizovd napada mora biti širenje panike širih razmjera kako bi nametnuli svoju ideologiju ili promijenili politiku odrđene države.

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je na zadovoljavajućem nivou.

"Ne možemo u potpunosti isključiti mogućnost terorističkih aktivnosti na našim prostorima iako smo konstatovali da trenutno ne postoje relevantne, konkretne informacije i pokazatelji koji bi ukazivali na pripremanje terorističkih napada I drugih vidova nasilja", poručio je Karan.

Povodom posljednjih dešavanja u Moskvi, Minsitarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzelo je posebne mjere.

"Jedna od ključnih mjera je pojačno obezbjeđenje i pojačano prisustvo pripadnika MUP-a Republike Srpske sa dugim cijevima na mejstima javnog okupljanja", pojasnio je ministar unutrašnjih poslova.

On objašnjava da je prisutvo pripadnika MUP-a Republike Srpske pojačno u svim tržnim centrima, zatim kod svih republičkih institucija kao i sjedišta najvažnijih organa Republike Srpske. Patrole će biti prisutne na svim frekfentnim saobraćajnicama ali povećano prisustvo biće vidljivo i kod onih kantona u Fedraciji BIH koje graniče sa upravama Republike Srpske.

"Poseban akcenat i dalje je obezbjeđenje škola i školskih ustanova, posebno obezbjeđenje naše dječice", naveo je Karan.

Posebna pažnja biće usmjerena na bezbjednost tokom predstojećih vjerskih praznika dok će se po prvi put, na ovakav način, sagledati stanje agencija koje se bave obezbjeđenjem lica I imovine, najavili sui z Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Posljednjih godina bilježi se trend pada ukupnog kriminaliteta dok se ove godine bilježi povećanje broja određenih krivičnih djela, a što je isključivo rad aktivnosti pripadnika MUP-a kao što je narkomanija, visokotehnološki kriminalitet I maloljetnička delikvencija, vršnajčko nasilje i nasilje u porodici.

"Rat imeđu Izraela i Hamasa reflektuje se i na područje Bosne i Hercegovine u smislu podrške jednoj od strana. Sve ovo goovrimo samo sa aspekta mogućih direktnih ili indirektnih bezbjednsonih indikacija na našem području", istako je Karan.

On navodi da je taj uticaj najvidljiviji kdo radiklanih pojedinaca i grupa u BIH, koji javnim istupanjem pokušavaju da u kontekst tog sukoba stvore tenzije među stanovnicima Bosne i Hercegovine, a što bi moglo narušiti bezbjednosnu situaciju I izazvati strah kod neistomišljenika.

"Reperkusije na bezbjednost stanja u BIH postoje iz razloga što može doći i do povećanja rizika od priliva migranata. Taj segment je posebno razmatran", smatra minsitar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Migrantska kriza je pod aposlutnom kontrolom unazad nekoliko godina ali još uvijek postoji prijetnja od mogćeg migrantskog talasa, posebno iz Turske a što bi moglo dovesti do novog nesagledivog problema, naglkašeno je tokom ove konferencije za novinare.

Takođe, riječi je bilo i tome da potencijalno ugožvanje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine može biti i stanje u Siriji.

"Ono što je problem u Republici Srpskoj i BIH jeste krivični tretman lica koja se vrate sa tih ratišta. Moram reći da njihove porodice nisu krivično-pravno zaštićene a oni su na vrlo blagima kaznama koje ih motivišu za dalje učešće u terorističkim aktivnostima. Dakle, imali smo samo minimalne uslovne kazne", rekao je Karan.

Poseban izazov za bezbjednosnu situaciju jeste i stanje u Ukrajini.

"Iako ovaj sukob trenutno nema direktne reperkusije na bezbjednost u Republici Srpskoj, on ima političke i ekonomske reperkusije koje uvijek mogu eskallirati I preći u bezbjednosne", istakao je ministar.

Karan navodi i da etiketiranje Republike Srpske kroz podršku Rusiji može biti tretirano kod nekih radiklanih i ekstremnih elemenata kao poziv na djelovanje.

"To se reflektuje na institucije i na rukovodstvo Republike Srpske uvođenjem različitih oblika sankcija. Specifica Bosne i Hercegovine su stalne prijetnje kroz nezakonito djelovanje OHR-a, pogotovo Krisitjana Šmita", poručio je Karana. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()