Kampanja "Zlatni septembar": Opaka bolest pogađa i najmlađe

Rak nije smrtna presuda i najveći dio djece s malignim bolestima danas se uspješno izliječi, ali borba je teška.

08.09.2023. 19:57
  • Podijeli:

U BiH godišnje od neke vrste malignih bolesti oboli oko 90-oro djece. Šanse za izlječenje su veće ako je bolest otkrivena u ranoj fazi. Kampanja "Zlatni septembar" koja se provodi u Republici Srpskoj ima za cilj podizanje svijesti o raku kod najmlađe populacije, njihovom putu tokom uspostavljanja dijagnoze, liječenja, ali i nakon povratka kući u svoju zajednicu, jer i nakon liječenja trebaju podršku.

Veliku podršku porodice imaju i u "Roditeljskoj kući" u Banjaluci, koja postoji sedam godina.

Rak nije smrtna presuda i najveći dio djece s malignim bolestima danas se uspješno izliječi, ali borba je teška. Znaju to mali borci ali i njihovi roditelji, zahvalni za postojanje mjesta koje im nudi kompletnu podršku u perioda njihove bitke za život.

Zorica Vujović iz Bileće sa svojim sinom boravi u Roditeljskoj kuci u Banjaluci već nekoliko mjeseci. Dijagnoza mu je postavljena u martu, operaciju je imao u Beogradu, nakon toga liječenje nastavlja u Banjaluci. Zorica ranije nije znala za postojanje ove kuće .Kaže da je  zahvalna ljudima koji su organizovali ovaj projekat, koji predstavlja  veliku podršku.  Veliku zahvalnost duguje i osoblju roditeljske kuće koji su tu za svaki savjet i za svaku podršku.

"Svi mi ovdje dijelimo iste probleme, iste muke, koliko puta majke uzdahnu kad dijete ne pojede svoj doručak, a kamoli kad potjeraju  veće brige", priča ova Bilećanka.

Blizina bolnice, dostupnost ljekara, psihološka i učiteljska podrška, stvari su koje olakšavaju period liječenja. Trenutno u kući boravi osam porodica.

Milan Berić  predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" kaže da je u kući do sada  boravilo oko 180 porodica. 

"Rak je izlječiv u većini slučajeva kada se otkrije na vrijeme, a što je dijete mlađe - veće su šanse za izlječenje", ističe Berić.

Pomoći ljudima u nevolji možemo svi. Pojedinci iz javnog života svojim uticajem otvaraju kanale finansiranja ustanova ovog tipa. Osim rukometaša Mladena Bojinovića, ambasador roditeljske kuće od danas je i glumac Enis Bešlagić.

Enis kaže: "Nikad lakša vremna za biti dobar čovjek. Sa ponosom ću nositi to ime ambasadora i sa konkretnim zadacima pomoci tom udruženju, a ne samo se slikati, da animiramo nekako i druge firme, jer malo treba ovom udruženju."

"Zlatni septembar" se nastavlja, ali roditeljska kuća radi i 11 ostalih mjeseci u godini. Zato, neka "društeveno odgovorna kompanija" ne bude samo fraza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()