Kakvu opasnost krije zaraženi krpelj?

Ubod krpelja nimalo nije bezazlen jer je posljednjih godina i među njima sve veći broj onih zaraženih, koji prenose opasnu lajmsku bolest

28.05.2023. 20:38
  • Podijeli:

Koliko god mu se radovali, proljeće, za mnoge najljepše godišnje doba, pored alergija, sa sobom nosi i rizik od krpelja, čija sezona traje od maja do oktobra. Ubod krpelja nimalo nije bezazlen jer je posljednjih godina i među njima sve veći broj onih zaraženih, koji prenose opasnu lajmsku bolest.

U Republici Srpskoj od početka godine prijavljeno je 11 oboljelih od lajmske bolesti, dok je protkle godine ova bolest bila potvrđena kod 31 osobe. Kakvu opasnost krije zaraženi krpelj, ali i koji su to najraniji znaci Lajmske bolesti o kojoj se u BiH malo zna?

U maju mjesecu se na poseban način podiže svijest o lajmskoj bolesti, poznatoj kao lajmska borelioza. Prenosi se ugrizom zaraženog krpelja, a kojih je u BiH sve više. Simptomi ove bolesti su podijeljeni u nekoliko stadijuma, a vrlo često prođu i neopaženo.

"U tom prvom stadijumu javljaju se simptomi koju mogu da liče na gripu ili prehladu. Međutim, kod nekih pacijenata se javlja i naredni stadijum koji nastaje nekoliko nedjelja i mjeseci nakon toga. A to su simptomi koji nastaju od strane drugih organa, od strane centralnog nervnog sistema, zglobova, bubrega, srca i tako dalje",  izjavila je načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir.

Svi ovi simptomi ukazuju na to da ova bolesti nije nimalo naivna. Zna to i Miloš Bukejlović.

"Ona vrlo lako prerasta u jedan hroničan oblik, što dovodi do brojnih komplikacija po ljudski organizam koje se često ne povezuju sa lajmskom bolesti, nego nju kao što zovu veliki imitator, često se podvode pod druge dijagnoze, a na kraju kada se sve to akumulira, svi ti simptomi, dovedu do jednog teškog stanja po ljudski organizam“, kazao je Bukejlović.

A koliko to stanje može biti teško, zna i Željko Paradžik, čija borba zbog pogrešne dijagnoze, traje 15 godina. Tek prošle godine, nakon što je doživo potpunu paralizu, dijagnostikovana mu je lajmska bolest.

"Meni osobno je borelia pojela 18 diskova, sve živce na rukama, nogama, imam promjene na mozgu, nedavno sam imao predinfarkt i nažalost postoji jedna velika stigma što se tiče samog lječenja. Liječnici među kojima ima zaista divnih ljudi, nažalost donesu krive zaključke", rekao je Paradžik.

Kada je u pitanju lajmska bolest, stanje u BiH nije alarmantno, ali ipak potrebno je biti svjestan toga da su zaraženi krpelji pristuni. Dakle, ukoliko vam se krpelj zakači za kožu, važno je odstraniti ga što prije, ali nikako "narodnim izumima" ili čuvenom metodom "vađenja u smijeru kazaljke sata", već isljučivo odlaskom kod ljekara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()