Kakvo smo to društvo postali?

Kako unaprijediti u društvu koje je dohvatilo moralno posrnuće, pitaju se psiholozi

02.02.2024. 21:35
  • Podijeli:

Okružni sud u Doboju odredio je jednomjesečni pritvor Andreji Kajganić i Draženu Lazareviću, osumnjičenima za svirepo ubistvo Saše Kulišića iz Doboja. Na teret im se stavlja da su po prethodnom dogovoru, zajedno sa maloljetnom kćerkom prvoosumnjičene tabletama omamili Kulišića, a zatim ga ubili. Ovaj slučaj, kao i onaj ubistva mladića u Sarajevu, otvorili su pitanje – kakvo smo to društvo postali?

“To je fenomen koji se prelio, koji je konačno došao do nas. A izgleda kako stvari stoje, i Makluanovski gledano, budući da je u pitanju planetarno selo, da više nismo izolovani, da se to nije moglo ni izbjeći. Nažalost, iako ja vjerujem da se uvijek može izbjeći ono što ne valja ukoliko ima dobre volje, ukoliko ima metoda i načina koji vode računa o tome”, smatra sociolog Esad Bajtal.

A imamo li načina i metode? Očekivano, stručnjaci za bezbjednost se uzdaju u sistemska rješenja. Nude ih, ali je pitanje ko ih čuje. Jedna od mjera je unapređenje sistema obrazovanja, ali i saradnja između policije i pravosuđa.

“Vidjeli smo po ovim nekim slučajevima da možda, ne kažem da je bilo nekih propusta, ali propusta u smislu blagovremenog informisanja ili dijeljenja između agencija ili institucija. U tom dijelu se može reći da se taj dio može ili treba unaprijediti”, kaže stručnjak za bezbjednost, Safet Mušić.

Kako unaprijediti u društvu koje je dohvatilo moralno posrnuće, pitaju se psiholozi. Kodeks vrijednosti se, kažu, izgubio, a većina ima potrebu da zadovolji moć, što je nemoguće.

“To nezadovoljstvo se gomila i negdje eskalira. Nažalost, ovo je odjeknulo ali mi imamo jako puno takvih slučajeva u BiH koji se jednostavno kriju. Mi čak imamo slučajeve gdje očevi siluju kćerke, ali se sve to negdje zataška. Nažalost, Zapad nam je donio svoje i mi se tek sada nosimo sa posljedicama toga”, ističe psiholog Slađana Đaković.

Sagovornici saglasni – u okruženju gdje su neadekvatne kazne za teška krivična djela, za očekivati je i sve češće primjere poput onih posljednjih iz Doboja, ali i Sarajeva. Takva tolerancija i popustljivost, koja dolazi možda iz neznanja, nesposobnosti ili zbog korupcije, samo ohrabruju one koji se odlučuju na ubistvo, pljačku ili bilo šta drugo što remeti normalno funkcionisanje jednog društva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()