Kako odabrati prave pelene za bebu i gdje je nestalo široko povijanje

Sudeći prema riječima pedijatra najvažnija stavka na koju treba obratiti pažnju je da pelena što bolje upija

28.04.2024. 08:45
  • Podijeli:
porodilište, beba, bebe, porođaj - shutterstock-65aa85184a8e8.webp Foto: Shutterstock

"Pampers", "Violeta", "Babylove", "Bambo", "Huggies", "Joyful", "Becutan", "Evybaby"...samo su od nekih pelena za bebe koje se nalaze na tržištu BiH, ali kako da odabrate prave pelene za vašu bebu.

Riječ pedijatra

Sudeći prema riječima pedijatra najvažnija stavka na koju treba obratiti pažnju je da pelena što bolje upija, te da je veličina pelene odgovarajuća.

Kako je u razgovoru za „Nezavisne novine“ rekla Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci, kod odabira pelena najvažnije je da pelena dobro upija.

"Treba odrediti adekvatnu veličinu pelene, to ide po kilaži djeteta, te kako dijete napreduje tako se mijenja i veličina pelena", kazala je Ćojanovićeva.

Ćojanovićeva je istakla da je pelene potrebno što češće mijenjati, jer ne samo da svaki roditelj želi da mu dijete bude čisto i u suhom, neredovno mijenjanje pelena može dovesti do pojave pelenskog osipa.

"Pelene je potrebno redovno mijenjati da ne bi došlo do perigenitalnog osipa, jer je bebina koža jako osjetljiva. Zaštitni sloj bebine kože je mali zbog čega je potrebno da se higijena redovno održava", navela je Ćojanovićeva.

Dodala je da je preporuka da, kada je roditelj sa bebom kod kuće, tokom mijenjanja pelene, umjesto čišćenja bebe vlažnim maramicama, bebu opere.

"Potrebno je dijete oprati toplom vodom, ne koristiti vlažne maramice, njih se može koristiti ako se nalazite van kuće, na putovanju, u gostima. Ako ste u kućnim uslovima najbolje je bebu prebrisati toplom vodom i staviti neku zaštitnu kremu", naglasila je Ćojanovićeva.

Pelenski osip

Pojava pelenskog osipa nije rijetka, te s vremena na vrijeme se na bebinoj nježnoj koži može pojaviti ovaj osip.

Osip može nastati zbog hemikalija iz vlažnih maramica i jednokratnih pelena,  vlažnosti u peleni koja nastaje zbog urina i stolice, te zbog trljanja pelene od bebinu guzu.

Oštećena bebina koža tada postaje podložna i gljivicama i bakterijama.

Kako je Ćojanovićeva kazala kada se pelenski osip pojavi potrebno je prvo provjeriti da li je u pitanju urinarna infekcija.

"Potrebno se javiti kod pedijatra kada se osip pojavi, jer zavisno od lokalizacije i veličine osipa postoje različiti tretmani. Pedijatar će vidjeti da li je osip gljivični, pa se onda propisuje krema protiv gljivica ili kombinacija kortikosteroida i kreme protiv gljivica", rekla je Ćojanovićeva, dodajući da se nekada kod pojave pelenskog osipa koristi samo "Sudocrem".

Široko povijanje

Široko povijanje je poseban način povijanja bebe čija svrha je da obezbijedi pravilan razvoj bebinih kukova. U posljednje vrijeme se sve rijeđe preporučuju, jer su nove vrste jednokratnih pelena dizajnirane da čuvaju kukove, ali pedijatri su jednoglasni u mišljenju da široko povijanje neće škoditi, ako ništa onda makar do prve kontrole kukova kod ortopeda.

Kako je Ćojanovićeva navela, prema njenom iskustvu, široko povijanje je potrebno praktikovati u prvom mjesecu djetetovog života.

"Potrebno je dijete široko povijati do prve kontrole ultrazvuka kukova. Ako je nalaz ultrazvuka kukova zadovoljavajući onda neki ljekari preporučuju da nije potrebno više široko povijati. Međutim po mom iskustvu mislim da treba nastaviti još makar mjesec dana", rekla je Ćojanovićeva.

Istakla je da sa ili bez širokog povijanja sa bebom je potrebno raditi vježbe za kukove.

"Kada se beba presvlači potrebno je nogice pritisnuti do stomaka, pa se prave polukružni pokreti nogicama da bi se kukovi vježbali", kazala je Ćojanovićeva.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()