Kako je obilježen Vaskrs u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru

Poruka mališana: "Neka nam dušu grije milina, Vaskrs je danas i on nas spaja"

05.05.2024. 20:00
  • Podijeli:

Crkvena zvona. Vjernici poranili kako bi prisustvovali Svetoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja. Svi zajedno u molitivi.

Ljepotu i značaj Vaskrsa Banjalučani kažu, vide u miru i dobroti. Pitali smo ih, šta su poželjeli svojim najmilijim za ovaj praznik?

''Prije svega zdravlje, blagostanje i mir.''

''Zdravlje, sreću svima, da bude blagostanje. Mir u svijetu, to nam je najpreče.''

''Zdravlje i to je to. Kada ima to, imamo sve.''

''Sreću da proslave u miru. Uglavnom, ljubav i da budu okruženi onima koje vole.''

''Mir, blagostanje, sreću i boljitak u svakom slučaju.''

Dok jedni kupuju svijeće, drzugi žure na liturgiju. Dovrište hrama danas je bilo prepuno najmlađih.

Prema običajima, vaskršnja jaja se farbaju u crveno koja predstavlju simbol prolivene krvi Hristove. Prvo ofarbano jaje naziva se "čuvarkućom" - zaštitnikom kuće i zdravlja. Običaj je da se čuva do narednog Vaskrsa.

''Šta je ono od običaja što njegujete kada je u pitanju Vaskrs? Farbanje jaja petkom, post ovu sedmicu nisam ranije, djeca i unučad sada se vesele da idu lupati jaja.''

''Kakav je trpeza danas, kakvi su običaji, šta vi njegujete od običaja? Pa običaji su da se spremi ručak, jaja po našem starom običaju kao i uvijek. U krugu porodice? U krugu porodice, normalno. Nažalost, moja poridica je daleko, ja sam sam.''

''Koje običaje njegujete? Sve tradicionale, šaranje jaja. Ujutru ko je jači.''

Ovo je Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. Danas prepuna vjernika. Vaskršnju liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Svim vjernicima mitropolit Hrizostom poželio je da vaskrsenje Hristovo bude vaskrsenje u srcima, dušama, biću i životu.

Pitali smo Sarajalije, šta su poželje za ovaj najveći praznik?

''Mir, najviše mira i zdravlja. Ostalo djeco moja, sve će doći. Bog je s nama, amin.''

''Mir, blagostanje, radosti, puno zdravlja i sreće.''

U duhu Vaskrsa, oni najmlađi imali su posebnu poruku za svoje vršnjake.

''Neka nam dušu grije milina zbog vaskršnjeg božijeg sina Isusa Hrsita iz Nazareta poruka to je svoj djeci svijeta – Vaskrs je danas i on spaja,'' poručio je Arsenije.

Vaskršnja liturgija služena je i u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, prvi put nakon što je porušena 1992. godine.

''To još uvijek nije obnovljena crkva, nije završena ali kud ćete veću simboliku i veći dan da se u ovom hramu održi bogosluženje i da se pomolimo nego na praznik Vaskrsa,'' poručio je Duško Kojić starješina Saborne crkve.

Vaskrs je praznik darivanja. Shodno tome, osmijeh na lice dobili su i mališani koji koji se trenutno nalaze u Klinici za dječije bolesti UKC-a Republike Srpske. Viktor ima 2,5 godine. Usljed pogoršanog zdravstvenog stanja, zajedno sa majkom Vaskrs provodi u bolničkom krevetu.

''Meni je žao što nisam kod kuće, ali tako se jednostavno desilo da smo morali ovdje da provedemo i Vaskrs. Nismo ni jaja šarali, ni ništa. Šta bih, tako je kako je. Ovo mi puno znači,'' ističe majka dječaka Svjetlana Vidović.

Ovaj praznik nad praznicima obilježava se tri dana. Crvenim slovom u kalendaru, pored prvog dana, obilježeni su i Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()