Kako da sami promijenite zimske gume, uz savjet plus

Iako bi mnogi rekli, jednostavan posao, koji su godine iskustva, učinile i rutinskim, nije na odmet podsjetiti se nekih važnih pravila

02.04.2023. 08:16
  • Podijeli:

Vozači u BiH, ne moraju više da posjeduju zimsku opremu na automobilima. Ta obaveza, bila je na snazi od 1. novembra, a od danas slijedi nova - priprema vozila za ljetne uslove vožnje.

Ključ, dizalica i dovoljno prostora - dobro poznat trio koji će biti dovoljan svima onima koji imaju dva seta točkova s felnama, a žele sami da se upuste u zamjenu zimskih guma ljetnim. 

Iako bi mnogi rekli, jednostavan posao, koji su godine iskustva, učinile i rutinskim, nije na odmet podsjetiti se nekih važnih pravila. Pa, da počnemo.

Za početak, ne zaboravite da prilikom dizanja automobila na dizalicu, osigurate stabilnost. Zatim, na posao. Prilikom skidanja zimskih guma, ne bi bilo loše da obilježite koji točak je stajao na kojem mjestu, te da se pobrinete da ih pravilno odložite do iduće zimske sezone.

A, šta to podrazumijeva? Prije svega, očistite felne od kočnih naslaga, a preporučljivo je i da  gume, prije nego što ih pošaljete na godišnji odmor, operete i oslobodite kamenčića i ostalih predmeta, koji su vam se nekad mogli naći pod točkovima.

Kada ste skinuli zimske gume, važno je i da ih pravilno odložite. Ključ je u položaju.

Ako ih slažete jednu na drugu, onda im povremeno zamijenite mjesta. No, poželjno je da to, ipak, činite vertikalno, takođe uz povremenu promjenu položaja. U oba slučaja, ispustite malo zraka, kako biste ih, bar malo, oslobodili pritiska.

Ako imate stakle za točkove - tim bolje. 

I naravno, za kraj da je važno pomenuti da, odmah po montaži ljetnog seta, provjerite pritisak u svojim novim/starim gumama. Ukoliko, ipak, imate jedan set felni za zamjenu ili ste jednostavno, odlučili da ovaj posao prepustite vulkanizeru, nemojte da vam bude žao ako ste izdvojili vrijeme za ovaj prilog, jer ko zna - možda vam jednom bude od koristi.

Od koristi bi vam mogli biti i sljedeći savjeti, jer po završetku zimske sezone, nije važno da samo promijenite gume. Provjerite nivo ulja, stanje akumulatora, ali i brisača. Valja spremno odgovoriti proljećnim kišama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()