Kakav je standard studenata u RS u vrijeme visoke inflacije?

Oni koji ne žive u domu, muku muče sa visokim cijenama stanarina, koje u Banjaluci iznose i do pola minimalne plate

12.03.2024. 20:45
  • Podijeli:

Kakav je standard studenata u Republici Srpskoj, danas u vrijeme visoke inflacije? A posebno ukoliko ste student iz drugog grada i ne živite kod roditelja, koji mnogo novca moraju da izdvoje za studije svog djeteta u drugom gradu. Provjerili smo, koliko studenta košta mjesec studiranja u Banjaluci i na šta najviše izdvajaju novac.

David Malešević, student druge godine medicine iz Ribnika ostvario je pravo na smještaj u studentskom domu, a koji je ove godine besplatan. Upravo, zbog toga i podnošljive cijene dnevnih obroka u studentskoj menzi, jedan student može pregurati mjesec bez puno muke.

“Dom predstavlja jedno rješenje za sve studente koje po najnižoj mogućoj cijeni pruža sve ono što je potrebno jednom studentu za vrijem njegovog boravka i samog studiranja. Nekih 400 do 500 maraka mjesečno može biti prihvatljivo za neke studente koji žive u studentskom domu", smatra David Malešević, student druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Ali oni koji ne žive u domu, muku muče sa visokim cijenama stanarina, koje u Banjaluci iznose i do pola minimalne plate.

“Trenutno kako je došlo do poskupljenja cijena na mjesečnom nivou za hranu, higijenu treba izdvojiti negdje oko 400 maraka plus stanarinu u stanu što plaćamo 300 KM plus režije",kaže Manuel Antešević, student treće godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, koji i sam plaća stan u Banjaluci.

“Često se student udružuju, pa njih dvoje troje dijele taj prostor pa samim tim dijele i troškove i režijske troškove i troškove kirije tako da se snalaze. S obzirom da su poskupili stanovi naročito u novogradnji onda je I cijena zakupa blago porasla, tako da smo sada došli u situaciju da je vrlo teško naći ispod 450-500 maraka iole pristojan i namještan stan”, kaže nam naš sagovornik Dragan Milanović, vlasnik agencije za nekretnine.

Na sreću, svi imaju opciju da se hrane u studentskoj menzi. 60 feninga za doručak, 1,40KM za ručak i marka za večeru - olakšica je za mnoge studente, a samim tim i roditelje.

"Ishrana u studentskoj menzi je prilagođena i njihovim mogućnostima da se redovno tu hrane. Cijena tri obroka za jedan dan je 3KM", objašnjava student Malešević.

Uvođenjem studentskih kartica za popuste, koji za sada postoje tek u pojedinim kulturnim i sportskim radnjama, položaj studenata mogao bi da bude znantno bolji.

“U planu je da se obezbjede popusti u raznim studentskim kafićima, u teretanama, u fitnes centrima, u raznim marketima, samoposlugama u blizini studentskog grada", objasnio je Nikola Šobot, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Uslovi studiranja sve su bolji, ali drugi, možda i mnogo veći problem je to što je, uprkos tome, broj upisanih studenata iz godine u godinu sve manji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()