Kad se odrasli vrate u školu: Prekvalifikacija za inostranstvo

Jedan, ako ne i glavni razlog za prekvalifikaciju, jeste neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada

23.04.2023. 20:50
  • Podijeli:

Visokoobrazovane i nezaposlene osobe sa srednjom stručnom spremom, svoju budućnost sve češće nastoje osigurati kroz prekvalifikacije i dokvalifikacije. Zdravstvo, ekonomija, pravo, trgovina... samo je mali dio onoga što im mnogi centri i ustanove poslužuju.

Slađana Ivanović iz Prnjavora, prije dvije decenije u rukama je imala diplomu tehničara računarstva. No, u svojoj struci, nikada se nije oprobala. Godina po godinu, korak po korak, vodili su je ponovo u školsku klupu.

"Radila sam kao pomoćni radnik u jednoj apoteci. Tu se razvila moja ljubav prema tom pozivu. Moja želja za prekvalifikacijom, uspjela je da se ostvari 2014. godine", priča ona.

Prekvalifikacija - potez na koji se odlučuje sve više građana u BiH. Jedan, ako ne i glavni razlog za to, jeste neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada. U Centru za obrazovanje odraslih Banjaluka, osluškujući, upravo, potrebe tržišta, nude zanimanja iz ekonomije, trgovine, prava, saobraćaja i elektroenergetike. Iako mnogima, na pomen kvalifikacija, kroz misli uglavnom prolazi medicina, ovo zanimanje se ne nalazi u ponudi pomenute ustanove. A, evo i zašto.

"Smatram da se tim, u današnje vrijeme, trebaju baviti samo stručne škole. Dakle, medicinska škola. Briga i njega o čovjeku je ipak na prvom mjestu i nezamjenjiva“, smatra Suzana Kusovac Sladoje, direktor JU Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka.

A na prvom mjestu, ali i nezamjenjivo, u mnogim centrima i ustanovama koje ga imaju u ponudi, upravo je obrazovanje u zdravstvu.

"Mogu reći da su najaktuelniji programi medicinska sestra tehničar, stomatološka sestra tehničar, CNC operater, kao i neka zanatska zanimanja", otkriva Meliha Abdulahović, direktor Ustanove za obrazovanje odraslih "Nova zanimanja" Sarajevo.

Dugoročna nezaposlenost, koja u BiH, bez obzira na godišnje doba - cvjeta, obično vodi ka prekvalifikacijama ili ka inostranstvu.... ili, najčešće, u oba smjera.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()